Autonieuws

Circuitauto: Mercedes SLK 55 AMG

Met een speciale versie van de Mercedes SLK 55 AMG gaat een Aziatische investeerder zogenaamde ´Lifestyle Races´ rijden. De SLK 55 AMG is speciaal omgebouwd om op het circuit extra goed te presteren. Er is veel gedaan aan koeling en wegligging.

De speciaal door Mercedes-AMG gebouwde SLK´s zijn op verzoek van een Aziatische investeerder ontwikkeld. De tweezits sportauto zal gaan rijden in de ´AMG Ultimate Experience Asia´. Dit evenement zal bestaan uit een aantal races die in het teken zullen staan van ´lifestyle´. Iedereen met een voorliefde voor autosport (en genoeg geld) kan gaan rijden in één van de 35 exclusieve SLK´s. De races, of beter gezegd evenementen, worden gehouden in China, Indonesië en Thailand.

Carbon fiber dak
Mercedes-AMG heeft het nodige aan de SLK´s veranderd om deze optimaal te laten presteren op het circuit. De auto is voor een groot deel gebaseerd op de F1 Safety Car waarmee Mercedes in 2004 en 2005 bij de F1 betrokken was. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het monteren van een hardtop dak. Daarmee is de complete Coupé-Cabrio-constructie van de SLK komen te vervallen. Het dak is gemaakt van carbon fiber en daardoor zeer licht van gewicht. Door dit dak te monteren is 25 kg gewicht bespaard. Dat heeft een positief effect op de wegligging. Het zwaartepunt is verder verlaagd waardoor overhellen in de bochten tot een minimum wordt beperkt en hogere bochtsnelheden zijn te bepalen. Bovendien compenseert het de gewichtstoename die door de krachtigere remmen, rolkooi en 80 liter grote brandstoftank werden realiseert.

Extra koeling
Ook qua koeling moesten de nodige aanpassingen worden gedaan. AMG monteerde een extra oliekoeler, transmissieoliekoeler, en een actief koelsysteem voor de pomp van de stuurbekrachtiging. Aan de motor werd niets veranderd. De 360 pk sterke 5.5 liter V8 werd rechtstreeks uit het productiemodel overgenomen. Wel werd het uitlaatsysteem verder geoptimaliseerd en is dit lichter van gewicht. De versnellingsbak werd speciaal geprogrammeerd voor het circuit. Met flippers achter het stuur kan het juiste verzet worden gekozen.

Gewichtsverdeling
Achter de bijzonder lichte aluminium wielen (19 inch) zijn speciale remmen gemonteerd. De composiet remmen hebben een betere remwerking en zijn minder gevoelig voor warmte. Dankzij het verplaatsen van de accu en het monteren van een grote brandstoftank is de gewichtsverdeling nagenoeg optimaal (52/48). Exacte prestaties van de SLK 55 AMG zijn niet bekend. Deze zullen naar verwachting niet veel afwijken van die van het productiemodel. De gewone SLK 55 AMG sprint in 4,9 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Dat laatste zal bij de circuitauto waarschijnlijk niet het geval zijn. Verwacht dan ook een topsnelheid van rond de 280 km/h.

Straatversie op komst
Voorlopig zal deze speciale SLK 55 AMG alleen voor het circuit geschikt zijn. De auto heeft geen goedkeuring voor de openbare weg. Mercedes-AMG laat wel weten dat er ook een straatversie zal komen. Deze zal in een gelimiteerde oplage worden geproduceerd. 

Gerelateerde artikelen

Zo wil Mercedes al meer AMG's verkopen

Autonieuws
Zo verkoopt Mercedes-Benz nu AMG's
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT4 geeft nu al teken van leven

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Mercedes-Benz S-klasse verder verfijnd

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.