Autonieuws

Volkswagen EcoRacer met nieuwe TDI-motor

Volkswagen presenteert de EcoRacer, een uit carbon opgetrokken sportauto. De EcoRacer is een coupé, roadster en speedster en wordt aangedreven door een nieuwe en zuinige 1.5 TDI. De auto toont Volkswagen´s toekomstvisie.

In Tokyo presenteert Volkswagen de EcoRacer. De auto is niet alleen opvallend door zijn ontwerp maar ook door zijn veelzijdigheid. Hij is binnen no-time om te bouwen van coupé tot roadster of speedster. Volkswagen gaat de conceptcar gebruiken als testmodel. De EcoRacer wordt namelijk aangedreven door een nieuwe TDI-motor die we in de toekomst zullen gaan zien.
 
Carbon fiber
Volkswagen´s EcoRacer is voor een groot deel opgetrokken uit carbon fiber. Niet alleen delen van het plaatwerk zoals de motorkap, spatborden en dakconstructie zijn van het sterke en lichte materiaal gemaakt, maar ook een groot deel van de constructie. Het voordeel van carbon fiber is dat het licht, maar tegelijk ook heel sterk is. De EcoRacer is met een lengte van 3,77 m, een breedte van 1,74 m en een hoogte van 1,21 m een compacte auto. Hij weegt slechts 850 kg en dat komt zowel de prestaties als het verbruik ten goede.
 
Nieuwe TDI-generatie
Daarmee komen we direct bij het meest interessante deel van de EcoRacer. De conceptcar wordt namelijk aangedreven door een splinternieuwe TDI motor die zich op dit moment nog in de ontwikkelingsfase bevindt. Volkswagen laat weten dat het een voorbode is van de toekomstige generatie TDI-motoren. De 1.5 liter TDI combineert volgens Volkswagen een zeer laag verbruik met goede prestaties. Dat blijkt wel uit de cijfers die de Duitse fabrikant laat zien. De EcoRacer sprint in 6,3 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 230 km/h. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat de EcoRacer slechts 850 kg weegt en een Golf met dezelfde motor al snel 1.200 kg. Het verbruik van de motor in de conceptcar ligt op 3.4 liter per 100 km/h ofwel 1 op 29. De motor levert een vermogen van 136 pk en een koppel van 250 Nm. In vermogen is de 1.5 TDI daarmee bijna net zo sterk als de huidige 2.0 TDI, maar realiseert dat met 0.5 liter minder slagvolume.
 
Drie in één
De EcoRacer is een combinatie van drie types; coupé, roadster en speedster. Standaard is de auto een coupé. Via het keyless-entry systeem openen de deuren automatisch. De deuren zwaaien open naar boven en nemen een deel van het dak mee. Dat vergemakkelijkt de instap. In enkele minuten is de EcoRacer om te bouwen tot Roadster. De gehele dakconstructie inclusief de ramen kunnen worden verwijderd. En wil je nog verder gaan dan is de EcoRacer zelfs om te bouwen tot een speedster. Daarbij kan de voorruit compleet worden uitgenomen en worden vervangen door een kleiner exemplaar.
 
Een blik vooruit
Nu mag dit allemaal toekomstmuziek lijken, toch geeft Volkswagen aan diverse elementen van de EcoRacer serieus te nemen. Zo wordt nagedacht over enkele designkenmerken van de EcoRacer en zal de 1.5 TDI zijn weg naar productie vinden.

Gerelateerde artikelen

'Volkswagen blijft grootste autoproducent'

Autonieuws
'Volkswagen blijft grootste autoproducent'
> Artikel lezen

Volkswagen denkt serieus na over Arteon Variant

Autonieuws
Volkswagen denkt serieus na over Arteon Variant
> Artikel lezen

Opzij, opzij, opzij: deze Polizei-Golf R doet 290 km/h

Tuning & styling
> Artikel lezen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen registreert I.D. Freeler en I.D. Cruiser

Autonieuws
Volkswagen registreert I.D. Freeler en I.D. Cruiser
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.