Autonieuws

Reïncarnatie van de FJ Holden: Efijy

Het Australische merk Holden presenteert op de Australian Motor Show de reïncarnatie van de legendarische FJ Holden. De conceptcar Holden Efijy wordt aangedreven door een supersterke V8 en wordt gekenmerkt door moderne technologie.

Holden is een onderdeel van General Motors en in Australië een begrip. We kennen het merk in Europa niet. Holden verkoopt diverse GM-modellen onder eigen naam. Zo zien we in Australië een Holden Viva die bij ons door het leven gaat als Chevrolet Nubira. Verder kent Holden de Barina, bij ons de Chevrolet Kalos en de Tigra bij ons Opel Tigra. Voordat het merk producten van GM ging gebruiken werkte Holden geheel zelfstandig. Eén van de meest bekende modellen is de FJ Holden uit 1953. Dat model is met de conceptcar Efijy opnieuw tot leven gewekt.
 
Geen productieversie
In Sydney presenteert Holden de conceptcar op de Australian International Motor Show. Holden laat daarbij direct weten dat er van een productieversie geen enkele sprake is. Het is een conceptcar om aan te geven waartoe Holden in staat is en om nieuwe technologie te tonen. Bovendien is het voor de ontwerpers alvast een vingeroefening voor de nieuwe Holden Commodore.
 
Design van de jaren ´50
Aan de buitenzijde is er veel verwantschap met het model uit de jaren 50. De grille is kenmerkend voor de FJ Holden maar ook de andere vormen aan de carrosserie verwijzen naar het verleden. Heel bijzonder is de ´Soprano Purple´ kleurige lak die uit diverse lagen bestaat. Hierdoor heeft de kleur veel diepte. Veel van de carrosseriedelen van de Efijy zijn van aluminium en geheel met de hand geklopt. De koplampen en achterlichten zijn eruit alsof ze zo uit de oude FJ Holden zijn overgenomen maar zijn wel voorzien van LED-technologie.
 
Interieur
Een sensor ´ziet´ wanneer de bestuurder van de Efijy in de buurt is en opent de portieren volledig automatisch. Eenmaal ingestapt zit je op prachtige lederen stoelen en kijk je uit op een dashboard dat een mix is van moderne en nostalgische vormgeving. Het bovenste deel van het dashboard is gespoten in de dezelfde kleur als de carrosserie en ook de bovenkant van het stuur is van deze kleur voorzien. De rest van het interieur is licht en wordt gekenmerkt door leer en aluminium. Het LCD-scherm in de middenconsole is uitklapbaar en herbergt nagenoeg alle bedieningsknoppen in de auto. Zo ook de fantastische geluidsinstallatie die bestaat uit diverse versterkers, subwoofers en speakers gezamenlijk goed voor enkele duizenden watts. Het LCD-scherm biedt tevens de mogelijkheid om een film op te kijken. Hierbij hoeft geen gebruik gemaakt te worden van DVD´s maar de conceptcar beschikt over een ingebouwde harddisk.
 
645 pk V8
Ron Harron, een bekende Australier uit de auto- en motorsport industrie heeft zich bekommerd over de motor. De 6.0 liter V8 is afkomstig van GM en na aanpassing goed voor een vermogen van maar liefst 645 pk en een koppel van 775 Nm. Het vermogen wordt via een viertraps automatische transmissie overgebracht op de achterwielen. Vóór staat de Efijy op 20 inch lichtmetaal en achter op maar liefst 22 inch wielen. Daarachter schuilen 15 inch schijfremmen. Het onderstel van de conceptcar is afkomstig van de Corvette C6. Met een druk op de knop kan de luchtvering de auto 27 mm lager bij de grond brengen.
 
Visitekaartje
Zoals gezegd zijn er geen productieplannen voor de Holden Efijy. Het is wel een visitekaartje voor de Australische autofabrikant. Holden laat hiermee zien in staat te zijn een prachtige auto te ontwerpen en te voorzien van de modernste technologie.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Autonieuws
Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt
> Artikel lezen

Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga

Autonieuws
Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

Autonieuws
> Artikel lezen

Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen

Autonieuws
Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.