Autonieuws

Toyota kan dit jaar maar beter Le Mans winnen

Nu, na Audi en daarvoor al Peugeot, ook Porsche de biezen heeft gepakt ten gunste van de Formule E, is Toyota het enige overgebleven fabrieksteam tijdens de 24 Uren van Le Mans in juni. Weg spanning en sensatie, denk je nu misschien. Maar de Japanners denken daar heel anders over. Ze moeten nu wel winnen, anders staat er nog veel meer gezichtsverlies op het spel.

Het World Endurance Championship, beter bekend als WEC, wordt tegenwoordig door velen beschouwd als de koningsklasse in de autosport. Tenminste, wat het prototypesegment betreft. Ja, je lees het goed: hoger dan F1, waar te veel regeltjes ervoor zorgen dat ingenieurs hun ideeën niet de vrij loop kunnen laten. De F1 heeft de legendarische GP van Monaco, maar het WEC heeft de 24 Uren van Le Mans. Geen enkel andere asfaltrace trekt meer kijkers. Dat alleen al verhoogt de toch al niet malse druk op Toyota's schouders dit jaar, ondanks er geen directe concurrentie meer is. Toch heeft het Japanse merk allicht meer dan ooit te verliezen.

Duitse dominantie
Heel wat constructeurs werden door de jaren heen naar de magie rond het WEC en in het bijzonder de 24 Uren van Le Mans gezogen. In recente tijden domineerde Audi en vervolgens Porsche, met Peugeot als tussendoortje. De twee Duitsers uit dezelfde stal vochten voor het absolute recordaantal overwinningen. Dat bleef uiteindelijk bij Porsche, maar van een leien dakje ging dat zeker niet. De oorzaak? Een geduchte rivaal uitkomend voor de Japanse vlag. Sinds 2012 weet Toyota de WEC-punten verdienstelijk bij elkaar te schrapen, met als hoogtepunt tot dusver het ganse kampioenschap op naam in 2014.

Op naar de overwinning of...
Maar Le Mans… daar kon Toyota nog nooit schitteren. Een paar keer was het dichtbij. Echter de hybrides waren nooit lang genoeg, snel genoeg. Of er ging iets stuk. Maar dit jaar… gaat het wél lukken. Dat moet. Deze TS050 Hybrid is namelijk als enige fabrieksauto die nog overblijft in het LMP1-segment dat strijdt om de totaaloverwinning. Audi en Porsche zijn naar het geruisloze Formule E vertrokken. Omdat dat het nieuwe uithangbord van de racerij zou zijn. Menig ander denkt eerder omwille van (noodzakelijke) besparingen als gevolg van de dieselgate-affaire.

…totale vernedering
Afijn, Toyota krijgt naast zich op de startgrid in Le Mans alleen LMP1-auto's uit kleine, private racestallen. Daartegen kàn het merk niet verliezen. Dat zou de totale vernedering betekenen. En zelfs wanneer Toyota straks – dan eindelijk – een keer de 24 Uren van Le Mans wint, dan is het stilletjes nog steeds het merk dat pas kon winnen nadat al de rest naar huis was.

Pas op voor de underdogs
Het WEC-kampioenschap is Toyota anderzijds wel erg dankbaar. Zonder fabrieksteam in de topcategorie is Le Mans immers niet hetzelfde. Een beetje hetzelfde waarmee het DTM ook kampt, maar dat terzijde. Op de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren rekent de FIA sowieso al niet. Een fabrikant van nogal burgerlijke personenwagens brengt nu eenmaal minder fans op de been dan Audi of Porsche. Helemaal wanneer een echte strijd uit lijkt te blijven.

Ga jij kijken 16 en 17 juni? Wij zonder meer! Want als het verleden een ding heeft geleerd, dat is het wel dat een David zomaar kan winnen van een Goliath. Oftewel, de underdogs zullen er extra op gebrand zijn Toyota een hels etmaal te bezorgen.

Gerelateerde artikelen

Terugkeer Toyota Supra officieel aangekondigd

Autonieuws
Terugkeer Toyota Supra officieel aangekondigd
> Artikel lezen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota mikt op 5,5 miljoen elektrische auto's in 2030

Autonieuws
Toyota mikt op 5,5 miljoen elektrische auto's in 2030
> Artikel lezen

Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie

Autonieuws
Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie
> Artikel lezen

'Volkswagen blijft grootste autoproducent'

Autonieuws
'Volkswagen blijft grootste autoproducent'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.