Autonieuws

Ferdinand Piëch definitief van z'n Volkswagen-troon gevallen

Ferdinand (Karl) Piëch behoeft eigenlijk geen introductie meer: kleinzoon van Ferdinand Porsche, industrieel, megalomaan, autolegende, Volkswagen-dictator. Waarschijnlijk tot de lengte der dagen vallen deze etiketten op Piëch te plakken, behalve die laatste. Want de begenadigd en tegelijk genadeloos zakenman die de Volkswagen Groep maakte tot wat het nu is, heeft al z'n aandelen daarin van de hand gedaan.

Lange tijd had Ferdinand Piëch (links op de foto) het bij Volkswagen voor het zeggen. Maar in 2015 delfde hij nota bene het onderspit in een machtsstrijd bij het megaconcern. Kort erna, toeval of niet, brak de dieselaffaire uit en moest ook nieuwe topman Martin Winterkorn (rechts) baan ruimen. Piëch deed ondanks de mondiale perikelen en druk geen afstand van z'n belang van 14,7% in de Porsche-tak van het bedrijf en evenmin van z'n zitje in de raad van bestuur. Tot nu.

Pensioen? Moet dat?!
Al in april bereikte Piëch een akkoord met de nazaten van Porsche. Nu doet hij ook z'n aandelen effectief (grotendeels) van de hand. En op 8 december doet de geestelijk vader van het hedendaagse Volkswagen en Audi ook afstand van z'n plaats in de raad van bestuur.

Het is dan ook mooi geweest toch? De man is bijna 80. Al zal Piëch, ontegenzeggelijk megalomaan, er nog een kwart eeuw bij aanknopen als hij het kon. Zonder enige twijfel had hij liever eerst zijn geesteskind van alle hedendaagse smet ontdaan, om zo een nog hoger podium voor zichzelf te creëren als bedenker en redder van zowat alles binnen Volkswagen. Het liep net even anders, sterk door eigen toedoen. Einde van een tijdperk? Zonder meer.

Gerelateerde artikelen

Alles wat je wilt weten over de nieuwe Volvo V60

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste model van opzichzelfstaand Cupra is ontketend

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Ferrari 488 Pista toch niet sneller dan LaFerrari

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Peugeot 508 lijkt in niets op voorganger

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.