Dit is de 100% elektrische Lamborghini Terzo Millennio!

Daags nadat Lamborghini liet doorschemeren dat haar volgende generatie supercars deels elektrisch worden aangedreven, rijdt het deze Terzo Millennio in de schijnwerpers. En die is zelfs volledig elektrisch. Is dit het begin van het einde (van furieuze klinkende tien- en twaalfcilinders)?

Of het nu wil of niet, ook Lamborghini zal eraan moeten geloven. Geen enkele autobouwer ontkomt aan de elektrificatie van de ganse auto-industrie en daarmee het gevecht tegen opgelegde milieu-eisen. Hybride-technologie, desnoods met stekker, zou de eerste stap in die industriële liefde voor mens- en natuur zijn van Lamborghini. Volledig elektrische bolides de volgende. Oftewel, deze Terzo Millennio is, zoals zijn naam eigenlijk al enigszins te kennen geeft, toekomstmuziek. Voor hoelang? Dat weet enkel Lamborghini.

Eerder dan de naam doet vermoeden

Terzo Millennio staat weliswaar voor 'derde millennium', als Lamborghini verbrandingsmotoren de deur wijst zal die eeuw nog lang niet zijn aangebroken. Denk daarom eerder 'derde decennia', oftewel ergens tussen 2020 en 2030 (maar millennium bekt natuurlijk veel beter voor een futuristische conceptcar).

Supercondensator

Afijn, wat moeten we nu precies opmaken uit deze laagvlieger uit Sant'Agata? Wel, hoe de Aventador er over twee generaties vanaf nu uit zou kunnen zien bijvoorbeeld. Maar des te meer dat Lamborghini er andere ideeën op nahoudt hoe een elektrische supercar omspringt met z'n elektrische vermogen.

In samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een systeem ontwikkeld waarbij de benodigde (kracht)stroom opgeslagen wordt in een zogenaamde supercondensator. Hoe dit precies te werk gaat wordt niet duidelijk gemaakt, maar er wordt wel beweerd dat deze technologie een stuk efficiënter is en langer meegaat dan de conventionele techniek zonder aan energiecapaciteit te verliezen.
Ook beschikt de Terzo Millennio over batterijen die veel meer energie kunnen opslaan dan de lithion-ion accu's die de industrie momenteel gebruikt. Saillant detail: de carrosserie van de Terzo Millennio zou daarbij als batterij fungeren.

Zelfhelend

Nog een bijzonderheid aan de koets: die is volledig opgetrokken uit koolstofvezel met 'zelfhelende' eigenschappen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een ontstane kras die even later weer als sneeuw voor de zon verdwijnt dankzij een speciale toevoeging in de body en lak op basis van nanotechnologie. Slimme software zou kleine beschadigingen aan de koets detecteren en het helende proces in werking zetten, daar waar nodig.

Ghost car

Als een luide vloek in de kerk meldt Lamborghini dat de Terzo Millennio ook over autonomie beschikt. Maar dat is iets goeds kennelijk, want zo kan de zogenoemde Pilot Driving-mode eerst een ronde over het circuit in optima forma voordoen om daarna het stuur aan de bestuurder van vlees en bloed te 'overhandigen' zodat deze zijn rondetijd kan bijspijkeren. Een functie zoals in veel racegames, maar dan in het echt.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties