Autonieuws

Apollo IE maakt onaardse indruk

Apollo, voortaan zonder Gumpert, is terug. En hoe! Met de IE, een afkorting voor Intensa Emozione, maakt de herrezen kleine supercarbouwer een verpletterende indruk.

Als producent van extreme sportwagens eruit springen valt niet mee, zeker niet als je als kleine jongen tegen de grote, machtige kerels moet opboksen. Toch heeft het daar bij Apollo, voor het faillissement bekend als Gumpert dat een model had met de naam Apollo, eigenlijk nooit aan gelegen op het visuele vlak.
Elke bolide dat de van oorsprong Duitse autobouwer ooit voortbracht deed de bewonderaar ervan acuut achterovervallen. Of je dit positief of negatief moet opvatten mag je zelf bepalen, maar één ding is zeker: veel extravaganter wordt een straatlegale supercar het niet.

Carbon is het toverwoord
Wat zeggen we: in vergelijk met de nieuwe Apollo IE is de ter ziele gegane Gumpert Apollo zelfs een muurbloempje. Heel verrassend is dat overigens niet als je weet dat Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) aan de wieg stond van de IE. Je weet wel, de bedenker van de SCG 003S, ook al zo'n helleveeg.

Tezamen met Manifattura Automobili Torino heeft James Glickenhaus de Apollo IE bekokstooft en daarbij moest carbon kennelijk het toverwoord zijn. Overal waar je kijkt zie je het kostbare, lichte goedje zitten bij de IE. Niet zo gek dus dat de nieuwe Apollo slechts 1.250 kilogram op de weegschaal legt, ondanks het onaardse spoilerwerk en andere extreme uitstulpsels.

Modern van buiten, klassiek van binnen
Zo modern de Apollo IE designtechnisch is geconstrueerd, zo klassiek is de aandrijflijn. Hybride? Wat is dat? Turbo's? Nog nooit van gehoord. Nee, de IE wordt nog gewoon aangejaagd door een atmosferische V12. 6.3 liter groot is 'ie en in staat 780 pk en 760 Nm op te wekken. Herken je deze specificaties, dan kan dat kloppen. Het blok is namelijk afkomstig van Ferrari.

Onaards snel
Bijna 800 pk bij een gewicht van een compacte middenklasser: dat doet wat met een auto. Sterker, het maakt de IE een van de snelste auto's op aarde. Zo knalt de Apollo in 2,7 seconden naar de 100 km/h, staat 200 km/h nauwelijks later op de teller en is 300 km/h al net zo'n kinderspel. Pas bij 335 km/h verliest de IE het van Moeder Natuur. Vrezen dat de auto bij die snelheid ietwat zoekerig wordt, is volstrekt onnodig. De neerwaartse druk bij 300 km/h bedraagt namelijk 1.350 kilogram, meer dus dan de IE weegt.

Hebben? Dat kan. Moet je er wel snel bij zijn en 2,3 miljoen op weten te brengen.

Gerelateerde artikelen

Pagani Huayra Lampo wil eigenlijk een klassieke Fiat zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen T-Cross eindelijk onderweg naar productie

Spyshots
> Artikel lezen

En het meest gegooglede automerk in 2017 is...

Autonieuws
En het meest gegooglede automerk in 2017 is...
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.