Autonieuws

Laat dit alsjeblieft de Toyota Supra zijn!

Zonet is de Z4 Concept uitgelekt, een voorproefje van het ergens eind dit jaar te onthullen productiemodel. Maar goed, dat is iets voor later. Voor nu zijn we vooral zeer benieuwd welke leer er uit de Z4 Concept valt te trekken met het oog op diens Japanse evenknie, de spirituele opvolger van de illustere Toyota Supra.

Het kwam de afgelopen twee decennia niet vaak voor dat er zo wordt gekeken naar een Aziatische sportwagen. Waar ging het mis? Want tot midden jaren '90 ging dat toch heel anders, het era van de Toyota Supra (maar eigenlijk ook de Honda NSX en S2000, alsook de Mazda RX-7).
“Niet BMW verdient de designcredits, maar Toyota”

Destijds waren de Japanners heer en meester in het plezieren van de fervente stuurman, om daarna in slaap te sukkelen en waardoor de fabrikanten van Europese en Amerikaanse makelij dit nichesegment vrij gemakkelijk konden veroveren. Maar nu zijn met name de Japanners weer wakker en willen ze hun gloriedagen rond de sportauto terug. Toyota in het bijzonder is hierop gebrand, en hun wapenfeit is een nieuwe Supra. En iets in ons zegt dat die heel veel gaat lijken op deze rode volbloed. Helemaal na het lekken van de BMW Z4.

FT-1 Concept als dubbele inspiratiebron
Houd de BMW Z4 Concept naast deze computerrender van Toyota's aanstormende rij-ijzer en je hoeft geen raketgeleerde te zijn om diverse gelijkenissen te ontdekken. Het spitse front met de schier oneindige motorkap, de langgerekte en boos kijkende koplampen en de nadrukkelijke wigvorm zijn hiervan zoal enkele voorbeelden. Idem de sterk aangezette zij-skirts en de wijze waarop de heuppartij is gevormd. Zelfs als je niet beter zou weten is het partnerschap in deze tussen BMW en Toyota zichtbaar.

Het grappige is echter dat de Supra niet zozeer heeft afgekeken bij de Z4, maar dat BMW vooral inspiratie daarvoor gevonden heeft bij een oude bekende van Toyota. Namelijk de FT-1 Concept. In dat bloedstollende studiemodel uit medio 2015 bleek namelijk al het lijnenspel van de volgende Z4 als zowel de Supra verstopt te zitten. Kijk en vergelijk maar!
Kortom, niet BMW verdient – een keer – de designcredits, maar Toyota. Iets dat ongetwijfeld een opsteker moet zijn voor de Japanners. Oké, en kom nu ook maar op met die nieuwe Supra dan. Nog een paar maanden helaas, want de Tokyo Motor Show vindt pas eind oktober plaats.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Toyota Supra treedt in de voetsporen van de 2000GT

Spyshots
> Artikel lezen

Is het gepatenteerde Toyota S-FR de langverwachte Supra?

Autonieuws
Toyota SF-R
> Artikel lezen

Spyshots: Toyota geeft Supra de sporen op de Nordschleife

Spyshots
Spyshots: Toyota geeft Supra de sporen op de Nordschleife
> Artikel lezen

Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie

Autonieuws
Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie
> Artikel lezen

Technische details Toyota Supra op straat

Autonieuws
Technische details Toyota Supra op straat
> Artikel lezen

De Toyota Supra kan weleens leuker worden dan de technisch gelijke BMW Z5?

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.