Autonieuws

Subaru WRX STI net zo snel op Nürburgring als 918 Spyder

Subaru en Prodrive hebben een héél bijzondere prestatie geleverd. Het is ze op de Nürburgring gelukt het ronderecord voor sedans te verbreken met een onwaarschijnlijke tijd.

Subaru ontwikkelde speciaal voor deze recordpoging een bijzondere variant van de WRX STI, de Type RA NBR Special. RA staat voor 'record attempt', want dat was het enige doel: het record van de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio verbreken. En dat is meer dan gelukt, want de Italianen kwamen tot 7:32, terwijl coureur Richie Stanaway in de Subaru een verbluffende tijd van 6:57.5 noteerde.

Net zo snel als de 918 Spyder
Om die tijd in het juiste perspectief te plaatsen: ook de Porsche 918 Spyder reed een 6:57 op de Ring. Hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat de Subaru net zo snel is? Als je de heren van Prodrive kent, dan zou dat geen verrassing moeten zijn. Het vermogen van de WRX STI werd opgekrikt naar 600 pk, gekoppeld aan een razendsnel schakelende sequentiële versnellingsbak.

Rallyblok
Het blok in kwestie was de 2.0 liter viercilinder met turbo, afkomstig uit de rallysport. Op de Nürburgring haalde de WRX STI Type RA NBR Special een topsnelheid van liefst 290 km/h. Combineer dat met 300 kilogram aan downforce en je hebt een dynamisch beest dat ook in de bochten zijn weerga niet kent.

Zowaar te koop
Het goede nieuws: Subaru stuurt een lichtelijk getemde versie van het Ring-monster de openbare weg op. In totaal gaan er 500 exemplaren van de straatlegale variant in de verkoop. Je moet het dan wel doen met 'slechts' 310 pk en een constructie die iets minder radicaal is, maar het blijft een beestachtige bolide. Petje af voor Subaru!

Gerelateerde artikelen

Gemengde gevoelens rond Subaru BRZ tS

Autonieuws
Gemengde gevoelens rond Subaru BRZ tS
> Artikel lezen

Subaru Nederland gaat toch nieuwe Impreza aanbieden

Autonieuws
> Artikel lezen

Sfeerverslag: Verlekkeren en verbazen tijdens de 24 Uur van de Nürburgring

Reportages
Moe gestreden
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor nieuwe Subaru XV

Autonieuws
> Artikel lezen

Vanafprijs bekend: dit moet de Subaru Impreza kosten

Autonieuws
Vanafprijs bekend: dit moet de Subaru Impreza kosten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.