Autonieuws

Stonic: ook Kia heeft zijn compacte crossover

Kia nestelt zich met de Stonic in het overvolle B-segment compacte crossovers. In het design zijn in een oogopslag de lijnen van de grotere SUV's van Kia te herkennen.

De Stonic is in Euiropa ontworpen maar wel in nauwe samenwerking met de designstudio in Zuid-Korea. Strakke lijnen regeren het ex- en interieur. Vanzelfsprekend siert de 'tiger-nose' de voorzijde.

Dak in vijf kleuren
Het Targa-achtige dak is geïnspireerd op dat van de Kia Provo Concept (2013). Kia levert dat dak met een keuze uit vijf kleuren. In relatie met het exterieurkleurenaanbod zijn er twintig kleurencombinaties mogelijk.

Motoren
De Stonic wordt leverbaar met een keuze uit twee benzinemotoren en een diesel. De 1.2 liter MPI-benzinemotor staat aan de basis van het aanbod. Een aantrekkelijke combinatie lijkt de Stonic met 1.0 liter turbo (120 pk). Op dieselgebed is het eenvoudig kiezen: 1.6 liter turbo.

Rijgedrag
Zowel bij de afstelling van stuurinrichting en de wielophanging als de inrichting van de Stonic heeft Kia de wensen van de Europese consument in acht genomen. Het lage zwaartepunt draagt bij aan een stabiele wegligging.

Veiligheid
De Stonic is vanzelfsprekend voorzien van een keur aan veiligheidsvoorzieningen. Zo is een remassistent met voetgangersherkenning aan boord en Blind Sport Detection met Rear Cross Trafic Alert.

Naam
Bij de keuze van de naam is Kia niet over een nacht ijs gegaan. Wellicht gaat de gedachten bij warm weer al snel naar een (Gin)Tonic. Stonic is echter een samengaan van Speedy en Tonic waarbij laatstgenoemde een begrip is in de muziekwereld, de eerste en laatste noot van een compositie. Het is maar dat je het weet…

De verkoop start in de tweede helft van dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Kia Stonic: dit zijn de eerste beelden

Autonieuws
Kia Stonic: dit zijn de eerste beelden
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Soul hopelijk ook weer naar EU

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.