Autonieuws

Dieselgate: Nederlandse stichting eist flinke schadevergoeding van VW

Volkswagen kan zijn borst natmaken, want de Nederlandse stichting Volkswagen Car Claim start een juridische procedure tegen het bedrijf. In het uiterste geval moet VW de nieuwwaarde terugbetalen aan 180.000 klanten.

VW Car Claim eist dat Volkswagen, leverancier Bosch en de Volkswagen-dealers met een redelijke compensatie komen in het kader van dieselgate. Gedupeerden rijden met een auto die veel meer schadelijke uitstoot genereert dan uit testresultaten zou blijken, omdat Volkswagen speciale software inbouwde om de tests te beïnvloeden.

4,5 miljard euro
Het is nog niet duidelijk wat VW Car Claim onder een redelijke compensatie verstaat, maar volgens bestuurslid Guido van Woerkom behoort het tot de mogelijkheden dat VW het koopcontract moet ontbinden. Dat zou betekenen dat Volkswagen de volledige aankoopsom terug moeten betalen, een kostenpost van zo'n 4,5 miljard euro.

"Grote kans van slagen"
"We hebben een grote kans van slagen", zegt Van Woerkom over de claim in De Telegraaf. "Volkswagen heeft namelijk al toegegeven onrechtmatig te hebben gehandeld. Dat is in het consumentenrecht genoeg reden voor ontbinding van het koopcontract."

Gevolgen voor heel Europa?
Als de Nederlandse rechter meegaat in zijn redenering, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van Europa. Dan zal Volkswagen immers ook in andere landen de volledige aankoopsom terug moeten betalen. Van Woerkom: "Wij zien nu geen andere mogelijkheid om alle getroffen autobezitters te mobiliseren om Volkswagen, Bosch en de lokale handelaren hun verantwoordelijkheid te nemen en met een redelijke oplossing te laten komen."

Volkswagen houdt boot af
Volkswagen stelt in een reactie dat autobezitters géén recht hebben op een schadevergoeding en houdt de boot vooralsnog af. Wil je ook checken of je in een diesel met sjoemelsoftware rijdt, dan kun je je kentekken invullen op www.dasclaim.nl. Daar kun je je ook aansluiten bij de stichting.

Gerelateerde artikelen

Mysterieuze Golf R met ovale kachelpijpen gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Dit wist je nog niet over de eerste Nederlandse Volkswagen Kever

Autonieuws
> Artikel lezen

Instapper nieuwe Volkswagen Polo is uiterst kale bedoening

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen T-Roc meteen ook als sportieve R-Line

Autonieuws
Volkswagen T-Roc meteen ook als sportieve R-Line
> Artikel lezen

Volkswagen prijst T-Roc vanaf 26 mille

Autonieuws
> Artikel lezen

7-zits Volkswagen Tiguan Allspace begint bij ruim 37 mille

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.