Autonieuws

Dieselgate: Nederlandse stichting eist flinke schadevergoeding van VW

Volkswagen kan zijn borst natmaken, want de Nederlandse stichting Volkswagen Car Claim start een juridische procedure tegen het bedrijf. In het uiterste geval moet VW de nieuwwaarde terugbetalen aan 180.000 klanten.

VW Car Claim eist dat Volkswagen, leverancier Bosch en de Volkswagen-dealers met een redelijke compensatie komen in het kader van dieselgate. Gedupeerden rijden met een auto die veel meer schadelijke uitstoot genereert dan uit testresultaten zou blijken, omdat Volkswagen speciale software inbouwde om de tests te beïnvloeden.

4,5 miljard euro
Het is nog niet duidelijk wat VW Car Claim onder een redelijke compensatie verstaat, maar volgens bestuurslid Guido van Woerkom behoort het tot de mogelijkheden dat VW het koopcontract moet ontbinden. Dat zou betekenen dat Volkswagen de volledige aankoopsom terug moeten betalen, een kostenpost van zo'n 4,5 miljard euro.

"Grote kans van slagen"
"We hebben een grote kans van slagen", zegt Van Woerkom over de claim in De Telegraaf. "Volkswagen heeft namelijk al toegegeven onrechtmatig te hebben gehandeld. Dat is in het consumentenrecht genoeg reden voor ontbinding van het koopcontract."

Gevolgen voor heel Europa?
Als de Nederlandse rechter meegaat in zijn redenering, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van Europa. Dan zal Volkswagen immers ook in andere landen de volledige aankoopsom terug moeten betalen. Van Woerkom: "Wij zien nu geen andere mogelijkheid om alle getroffen autobezitters te mobiliseren om Volkswagen, Bosch en de lokale handelaren hun verantwoordelijkheid te nemen en met een redelijke oplossing te laten komen."

Volkswagen houdt boot af
Volkswagen stelt in een reactie dat autobezitters géén recht hebben op een schadevergoeding en houdt de boot vooralsnog af. Wil je ook checken of je in een diesel met sjoemelsoftware rijdt, dan kun je je kentekken invullen op www.dasclaim.nl. Daar kun je je ook aansluiten bij de stichting.

Gerelateerde artikelen

Kopen: een Volkswagen T1 voor 165.000 dollar?

Autonieuws
> Artikel lezen

Ga jij volgend jaar op vakantie in de VW California XXL?

Autonieuws
California XXL
> Artikel lezen

Is de Volkswagen T-Roc dé compacte crossover van 2017?

Autonieuws
Is de Volkswagen T-Roc dé compacte crossover van 2017?
> Artikel lezen

Werknemers: 'Volkswagen mag Ducati niet verkopen'

Autonieuws
Werknemers: 'Volkswagen mag Ducati niet verkopen'
> Artikel lezen

VW: 'Onze EV zal een stuk goedkoper zijn dan Tesla Model 3'

Autonieuws
VW: onze elektrische auto is 8.000 dollar goedkoper dan Model 3
> Artikel lezen

Nieuw: EVO-tje van Volkswagen

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.