Autonieuws

Bloedstollende laagvlieger: BMW Alpha K75 Custom

Redactie17 februari 2017

De meeste industrieel ontwerpers zijn maar wat gelukkig als iemand hun (digitale) droomcreaties daadwerkelijk laat uitkomen. Niet Mehmet Doruk Erdem. Totdat de getalenteerde Turk een duwtje in de rug kreeg van ingenieur en coachbuilder Mark Atkinson. De twee blijken een match made in heaven.

Wie ooit de film 'The World's Fastest Indian' (met Sir Anthony Hopkins) heeft gezien weet hoe ongelofelijk heroïsch (en suïcidaal) de races zijn op de ogenschijnlijk grenzeloze zoutvlaktes van bijvoorbeeld Bonneville. Halverwege de vorig eeuw waren daar al snelheden ver boven de 300 km/h eerder regel dan uitzondering. Momenteel staat het land speed record op twee wielen op ruim 600 km/h. Lichtelijk van het padje af moeten de coureurs dus wel zijn (geweest) die deze levenssprong hebben gewaagd tijdens de afgelopen decennia. Maar juist dit fascineert en inspireert de Turkse industrieel ontwerper Mehmet Doruk Erdem bij zijn creaties. Kijk maar! Alleen één dingetje: je moet niet bij hem aankloppen voor een bouwtekening...

Van stroef naar gestroomlijnd
Aan de andere kant is er namelijk Mark Atkinson. Ook hij is uiterst bekwaam met zijn handen, maar dan met hamer en schroevendraaier. Daarnaast droomt hij niet alleen van ziekelijke snelheden over kale woestenij, hij deed het ook daadwerkelijk. Tegenwoordig is Atkinson vooral techneut en coachbuilder. Maar de liefde voor lage, pijlsnelle motorfietsen is nooit verdwenen.
Tijdens de zoektocht naar een nieuw klusproject kwam Atkinson zodoende de BMW Alpha Concept op het spoor. Jawel, van Mehmet Doruk Erdem. Atkinson zocht meerdere malen contact met de Turkse designer, maar kreeg geen gehoor. Desondanks begon hij toch met bouwen en ergens halverwege het vele klop- en sleutelwerk hing daar ineens toch Erdem aan de lijn. De rest is geschiedenis in de vorm van deze BMW Alpha K75 Custom, mede geïnspireerd op de raket-achtige motorfietsen die tussen de jaren '50 en '70 over 's werelds snelste zoutvlaktes scheerden.

Lees hier het ganse verhaal / Foto's: Jun Song

Gerelateerde artikelen

Verbijsterend: BMW M550d even snel als M5

Autonieuws
> Artikel lezen

Langverwachte BMW i8 Spyder op weg naar 2018

Spyshots
BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

BMW Z5 en Toyota Supra saampjes op pad

Spyshots
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

Dinsdag dilemma: gefacelifte of nieuwe BMW 1-serie?

Spyshots
> Artikel lezen