Autonieuws

Bizarre schuurvondst: monstercollectie met 700 oldtimers

Je hebt autoverzamelaars en autoverzamelaars. De één houdt er een beperkt maar uiterst exclusieve collectie op na, de ander spaart ze allemaal. Een echtpaar uit het Amerikaanse Ohio behoort ontegenzeggelijk tot die laatste categorie. Liefst 700 oldtimers staan er bij het stel op het terrein. Maar aan de verzamelwoede komt een eind. Binnenkort worden de auto's geveild.

700 auto's, vrachtwagens, tractoren en motorfietsen; de collectie van Ron Hackenberger en zijn vrouw zou weleens de grootste (schuur)vondst ooit kunnen zijn. Koesteren van zijn vele auto's deed de inmiddels op leeftijd geraakte Amerikaan in elk geval op geheel eigen wijze. Praktisch niet, waardoor de meeste oldtimers wel een fikse opknapbeurt kunnen gebruiken.

Leeg op pad, vol retour
Voor Hackenberger deed de technische staat van een auto er minder toe. Hij beleefde vooral plezier aan het verzamelen. Al toen hij 15 was leende hij geld bij zijn grootvader voor zijn eerste aankoop, een Studebaker. Het bleek het begin van een bijzondere verzamelwoede die schijnbaar niet werd afgeremd door vrouw Eunice.

Hackenberger was intussen een succesvolle ondernemer in onder meer vastgoed, transport en veehouderij en bleef onverzettelijk auto's opsparen. Op reizen door de VS maakte hij er een gewoonte van om eigenaardige of opvallende auto's en motoren op te kopen. Soms vertrok hij richting Californië met een lege autotransporter en kwam hij vol terug met klassiekers op wielen.

Eerste liefde roest wel degelijk
Van alle soorten en maten voertuigen die Hackenberger op zijn erf heeft staan is Studebaker, zijn eerste liefde, het best vertegenwoordigd. Hij heeft er ruim 250. De rest van de bijna 500 oldtimers is een allegaartje. Van Tatra, Citroën, DeLorean, Porsche en Ferrari tot Cadillac tot Bricklin, Goggomobil en zowat elk Amerikaans merk.

Te koop
En nu? Ooit is het nog in Hackenberger opgekomen om zijn auto's te restaureren, maar al snel werd de conclusie getrokken dat de realiteit hem heeft ingehaald. Hij heeft ingezien dat die onderneming ondoenlijk is en zet daarom nagenoeg de hele collectie in de verkoop. Veilinghuis VanDerBrink zal de 700 oldtimers in juli van de hand doen. Alles moet weg, maar de media-aandacht voor deze uitzonderlijke collectie zorgt er wellicht voor dat koopjesjagers bot zullen vangen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 1-serie kijkt af bij Volkswagen Golf

Spyshots
Nieuwe BMW 1-serie kijkt af bij Volkswagen Golf
> Artikel lezen

Hoe diep snijdt het mes in de Hyundai Tucson?

Spyshots
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

Peugeot Rifter neemt stokje over van Partner

Autonieuws
> Artikel lezen

Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8

Autonieuws
Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8
> Artikel lezen

Vernieuwde Toyota Aygo vanaf de zomer te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.