Autonieuws

Renault 5 Turbo 2 vergt ook al diepe zakken

Dat auto’s uit je jongensdromen er met het verstrijken van de tijd niet goedkoper op worden is een algemeen feit. Maar soms schiet de prijs van auto’s die bij velen nog relatief vers in het geheugen liggen sneller omhoog dan acceptabel is. Neem deze Renault 5 Turbo 2 uit 1983. De kans is reëel dat die door de ton schiet tijdens de veiling bij RM Sotheby’s.

Honderduizend euro voor een Renault nauwelijks groter dan een Twingo. Ja je leest het goed. Toch is er wat voor te zeggen. De illustere 5 Turbo 2 heeft immers maar weinig gemeen met een normale R5 en des te meer met een volbloed racebak.

Mieterse 1.5
Zo ligt de motor daar waar normaliter de achterbank huist. Het betreft een 1.4 liter om preciezer te zijn. Met turbo ên injectie en een maximum vermogensafgifte van wel 158 pk. Nu lachen we daarom, maar destijds, in zo'n compacte auto, was je daarmee helemaal het heertje. Nog steeds kennelijk, want anders zou dit puntgave exemplaar niet geschat worden op een waarde die tegen de 100.000 euro aanschurkt (en daar waarschijnlijk overheen zal gaan). Exclusief veilingkosten.

3.200 stuks
Naast gespierd en in zeldzaam mooie staat doet ook de exclusiviteit een duit in het (veilig)zakje. Slechts 3.200 stuks bouwde Renault van de Turbo 2. Je zal dus maar in het bezit zijn van een 5 Turbo mk1. Zelfs al heeft die heel wat meer ervaring dan de 5.900 kilometers van dit exemplaar. De productieteller van de originele Renault 5 Turbo stopte namelijk al bij 1.800 stuks.

Gerelateerde artikelen

Renault Megane RS: Frans straatkanon groeit naar 280 pk

Autonieuws
Megane
> Artikel lezen

Groupe Renault lanceert komende 5 jaar 21 nieuwe modellen

Autonieuws
Renaul
> Artikel lezen

Renault Z33 Symbioz is auto en extra huiskamer in één

Autonieuws
> Artikel lezen

Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak

Autonieuws
Twingo-bestuurder aangehouden met lantaarnpalen op het dak
> Artikel lezen

Waarom de Renault ZOE de ideale elektrische auto is

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.