Autonieuws

Chinese Nio EP9 klapt erin als 's werelds snelste EV

Alle ogen waren gericht op het Kroatische Rimac, maar nu blijkt het Chinese Nio aan de haal te gaan met de officieuze titel 'snelste EV ter wereld'. Met de EP9.

Elektrische hypercars schieten als paddenstoelen uit de grond. De bekendste tot nu was de Rimac One, een dik 1.000 pk sterke EV die korte metten maakt met s' werelds snelste bolides voorzien van een verbrandingsmotor. Het geheim? Het beestachtige koppel dat deze stroomvreters kunnen opwekken.

Zo kan de eerdergenoemde Rimac zomaar eventjes 1.600 Nm ophoesten, twee keer zoveel als een Porsche 918 Spyder. En de Nio EP9? Dat is niet bekend. Wel de hoeveelheid paardenkrachten. 1.360 stuks om precies te zijn, oftewel evenveel als de Koenigsegg One:1. Allemachtig!

Nürburgring
Echter terwijl die laatstgenoemde Zweed nog altijd niet het perfecte moment heeft gevonden om de Nürburgring meester te maken, heeft de Nio EP9 die graadmeter al achter zijn kiezen. Met haar en huid kun je wel stellen, want de geklokte tijd staat namelijk op 7 minuten, 5 seconden en een beetje. Slechts 7 seconden langzamer dan de Porsche 918, maar genoeg om momenteel door het leven te gaan als 'snelste EV ter wereld'.

Adequate actieradius
Dat de Nio EP9 zo'n monstertijd heeft weten neer te zetten op de Ring is zo vreemd niet als je je bedenkt dat 'ie meer downforce kan genereren dan een Formule 1-auto. En ook de acceleratie mag er zijn. Van 0 naar 200 km/h doet de EP9 in 7,1 seconden, terwijl de topsnelheid op 313 km/h ligt.

Opvallend genoeg doet de Rimac One dit nog ietsje beter, maar die heeft nog geen officieel bezoek gebracht aan de Nürburgring. Hoe dan ook, het wordt nog weleens wat met dat elektrisch rijden. Niet in de laatste plaats omdat de EP9, ondanks zijn immense prestatiedrang, een actieradius kent van 430 kilometer. Opladen van een leeg batterijenpakket gaat ook relatief rap: 8 minuten voor 80% van de totale capaciteit.

Gerelateerde artikelen

Volvo XC40 wil de creatieveling in je losmaken

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Evora GT430: niet de snelste, wel de lekkerste

Autonieuws
Slechts 60 keer Lotus Evora GT430
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 1-serie kijkt af bij Volkswagen Golf

Spyshots
> Artikel lezen

Fleurig familieportret: BMW 3-serie ontmoet over-overgrootvader E21

Autonieuws
> Artikel lezen

Snellere versie Porsche 718 Boxster in de maak

Spyshots
> Artikel lezen

Prettig gestoorde Mercedes-techneut creëert E-klasse All-Terrain 4x4²

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.