Autonieuws

BMW Motorrad Vision Next 100: vrijheid, blijheid anno 2025

Onder de noemer 'Vision Next 100' viert BMW haar honderdste verjaardag en dat heeft al geleid tot een conceptuele BMW (op vier wielen), Rolls-Royce en MINI. Ook een speciale 7-serie passeerde reeds de revue, en nu is BMW's motorendivisie Motorrad aan de beurt om haar (futuristische) visiekaartje af te geven.

Je zou al gauw kunnen denken dat BMW Motorrad precies nu de Vision Next 100-motorfiets presenteert om de aandacht van de (gelekte) nieuwe 5-serie af te leiden. Maar niets is minder waar. Het event hiervoor in Los Angeles stond al een tijdje voor gisteren op de agenda. Gewoon domme pech dus.

Crashen onmogelijk
Terug naar de BMW Motorrad Vision Next 100 – zoals zowat alle verjaardagscadeautje rond het jubilerende BMW heten. Wat de motorfiets tevens gemeen heeft met zijn 4-wielige Visions is een extravagante styling, elektrische aandrijving en de mogelijkheid om geheel zelfstandig te rijden.

Bij een motorfiets is dat laatste best nogal een dingetje, want het balanceren komt normaliter volledig op het conto van de rijder. Bij de Vision Next 100 is dat niet langer nodig, want die kan geheel zelf zigzaggen door het verkeer. Crashen is zelfs onmogelijk, beweert BMW, en een helm en andere beschermende kleding zijn zodoende overbodig. Het enige dat de berijder hoeft te doen is sturen; de rest gaat vanzelf. Oftewel: vrijheid, blijheid in optima forma. Het 'Self balancing'-systeem kan overigens uitgeschakeld worden voor de meer bekwame rijder.

Speciale bril
Bijzonder is ook dat een cockpit volledig ontbreekt. Hoe de bestuurder dan aan zijn benodigde informatie komt? Wel, via een speciale bril dat op Google glass-achtige wijze werkt. De (rij)gegevens worden vlak voor de ogen van de rijder geprojecteerd. En er is meer: een typisch lederen motorpak is weliswaar niet nodig, BMW adviseert wel de speciaal onderworpen kledij die bij de Vision Next 100 hoort. Dit pak zit namelijk vol sensoren om onder meer het lichaam op optimale (bedrijfs)tempratuur te houden, maar ook de rijder te ondersteunen bij het navigeren en manoeuvreren via vibrerende delen rond de ledematen.

Gerelateerde artikelen

BMW Z5 en Toyota Supra saampjes op pad

Spyshots
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

Langverwachte BMW i8 Spyder op weg naar 2018

Spyshots
BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

BMW Hommage-designer vertrekt naar Infiniti

Autonieuws
BMW Hommage-designer vertrekt naar Infiniti
> Artikel lezen

Dinsdag dilemma: gefacelifte of nieuwe BMW 1-serie?

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.