Autonieuws

Mercedes werkt aan LED-koplamp met 3.000 lichtpunten

Recent was Mercedes-Benz nog zo trots op de Multibeam-koplampen van de nieuwe E-klasse. 84 afzonderlijk regelbare LED's per koplamp die de weg verlichten maar geen tegenliggers verblinden is dan ook een knap staaltje techniek. Maar dat was toen. Nu zijn 84 LED's al weer achterhaald.

Van Halogeen en Xenon naar LED en daarna al weer snel door naar Laser; de ontwikkeling van autoverlichting verloopt in razend tempo. Laser is heden nog te kostbaar om gemeengoed te zijn en dat blijft ook nog wel zo, verwacht men. Maar LED daarentegen, dat is in korte tijd het nieuwe Xenon geworden (en Xenon vervangt al meer Halogeen als standaardverlichting).

Bijna productierijp
Dat LED zo snel in opkomst is heeft te maken met de veelzijdigheid ervan tegen een relatief betaalbare kostprijs. Anders dan BMW en Audi laat Mercedes-Benz Laser-verlichting daarom nog eventjes rusten en wil het zich eerst vol op LED storten. Er valt immers nog zoveel te halen met deze relatief nieuwe technologie.

Zo werkt Das Haus, samen met externe partijen, momenteel aan Multibeam-koplampen met niet 84 lichtpunten maar met liefst 3.072 stuks. En allemaal zijn deze individueel regelbaar, verdeeld over drie LED-lichtbronnen ter grootte van een balpenpunt.
Elke LED-spot bevat 1.024 lichtpunten die tijdens de rit de weersomstandigheden, het wegverloop, de snelheid, het tegemoetkomend verkeer en de afstand tot de andere weggebruikers voortdurend analyseert. Vervolgens worden die gegevens bijna onmetelijk snel verzameld en op basis daarvan wordt de omgeving optimaal verlicht.

Meedenkend verlichting
Bij hoge snelheden zal de lichtkegel bijvoorbeeld langer en smaller zijn en in de stad juist breder om ook de stoep te verlichten. Andere weggebruikers kunnen worden ontzien of subtiel worden uitgelicht. Nu is het nog zo dat de tegenligger uit de lichtkegel wordt 'gesneden'. Maar straks – door aanzienlijk meer individueel gestuurde LED's – is het mogelijk bijvoorbeeld enkel het hoofd van de tegenligger te ontzien, maar wel diens auto te belichten. Ook een bocht kan zo worden belicht dat er geen donkere randgebieden meer zijn, belooft Mercedes-Benz.

Gerelateerde artikelen

Mercedes Concept A Sedan blikt vooruit op nieuwe CLA

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Benz S-klasse verder verfijnd

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste details en foto's gefacelifte Mercedes S-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Compleet nieuwe Mercedes GLE duikt op

Spyshots
Compleet nieuwe Mercedes GLE duikt op
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT4 geeft nu al teken van leven

Spyshots
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GLC 63 en GLC Coupé 63: V8 beesten

Autonieuws
Mercedes-AMG GLC 63 en GLC Coupé 63: V8 beesten
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.