Autonieuws

Zeldzame, puntgave Audi Sport quattro afgehamerd

Gerben Witten 9 september 2016

En hij leefde nog lang en gelukkig. Lang wel, maar gelukkig? Nee, het sprookje van deze onlangs voor een fortuin afgehamerde Audi Sport quattro is allang niet meer dat.

Midden jaren '80 was veruit het mooiste era van de rallysport. Maar ook verreweg het gevaarlijkste. Aan begin van dat decennia introduceerde de FIA de Group B, zeg maar de Muay Thai-klasse van de rallysport: laat maar zien wat je kunt, regels zijn er vrijwel niet. Een vrijheid die Audi met beide handen aangreep, helemaal na een verloren finale tegen Lancia. Vandaag de dag staat de Audi Sport quattro S1 zodoende nog altijd te boek als een van de meest gevreesde competitieauto's allertijden. Maar voor het zover kwam moesten ze in Ingolstadt – uit homologatieverplichtingen, opgelegd door de FIA – eerst minimaal 200 straatlegale S1's bouwen. Het werden er 214, waarvan er uiteindelijk 164 in de handel terechtkwamen.

Kijken, kijken, niet ijden
Eén daarvan, het puntgave exemplaar op deze foto's voorzien van complete onderhoudshistorie en andere waardevolle documentatie en extra's, werd onlangs afgehamerd tijdens een veiling bij RM Sotheby's. Fantastisch voor de nieuwe eigenaar – die er een half miljoen voor betaalde – maar minder rooskleurig voor de auto zelf. De kans dat deze Audi Sport quattro ooit nog de korrelige structuur van zand onder zijn 9 inch brede wielen voelt is namelijk nihil. Kortom, de velgen blijven voor de rest van zijn leven maagdelijk wit.

Erger nog, dat zijn ze al sinds 1997. Sinds dat jaar staat de kilometerteller namelijk al op 32.000 mijl en een beetje. De toenmalige eigenaar (nummer drie van de in totaal vijf) had waarschijnlijk toen al in de smiezen dat de Audi Sport quattro weleens voor een comfortabel pensioen zou kunnen zorgen. Tsja, zo gaat dat tegenwoordig met zeldzaamheden, bedeeld met een iconische status. Schrijnend, maar waar. Gelukkig hebben we de foto's nog…

Meer weten over deze Audi Sport quattro? De website van RM Sotheby's kan je er van alles over vertellen.

Gerelateerde artikelen

Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom

Autonieuws
Audi rijdt in 2021 kleinschalig handsfree en autonoom
> Artikel lezen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

Deze Audi e-tron Sportback kun je in 2019 verwachten

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi SQ5 TFSI: 354 pk sterk topmodel

Autonieuws
Audi SQ5 TFSI: 354 pk sterk topmodel
> Artikel lezen

Deze Q’s kun je van Audi verwachten

Autonieuws
Q8
> Artikel lezen