Autonieuws

Kia ontwikkelt eigen 8-traps automaat

Terwijl de handbak met 7 verzetten zijn maximum wel bereikt lijkt te hebben, zit het aantal schakelgangen bij de automaat nog altijd in de lift. Ook bij Kia, die nu haar eerste 8-traps transmissie voor voorwielaangedreven auto's presenteert.

Er zijn automerken die geloven dat hoe meer trappen, hoe lager het brandstofverbruik. Zo hebben Land Rover en Mercedes reeds een 9-traps in gebruik en zinspeelt Ford zelfs op een automaat met 11 verzetten. Het gros van de fabrikanten vindt acht trappen wel welletjes voorlopig, en ook Kia sluit zich hier bij aan. Zo had het al een 8-traps voor achterwielaangedreven auto's en nu dus ook eentje speciaal voor voorwielaandrijvers. De Zuid-Koreanen noemen hun nieuwe vondst FWD 8AT en lieten daar 143 patenten op zijn los.

Optimale samenwerking?
Opvallend is dat Kia voor een geheel eigen fabricaat heeft gekozen, terwijl er doorgewinterde automaatspecialisten zijn die een bewezen 8-traps op de plank hebben liggen. De bekendste van allemaal is het Duitse ZF, dat vanwege goede resultaten heel wat gerenommeerde automerken tot haar klandizie kan rekenen. Waarom Kia geheel haar eigen weg is gegaan is niet bekend. De Zuid-Koreanen zullen hier zo hun redenen voor hebben gehad. Optimale integratie met de eigen producten, allicht.

Aju, 6-traps
Met ingang van de FWD 8AT mag de oude 6-traps voor voorwielaangedreven Kia's met pensioen. De eerste Kia die van de nieuwe automaat profiteert is de Cadenza, de grote sedan boven de Optima die niet in Europa wordt vermarkt. Knap is dat de FWD 8AT nog een stukje lichter is dan de transmissie die hij vervangt. 3,5 kg om precies te zijn, iets dat vruchten afwerpt op het verbruik, claimt Kia. Maar vooral de kleinere oliepomp moet daaraan bijdragen.

Gerelateerde artikelen

Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm

Autonieuws
Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm
> Artikel lezen

Stekker-duo: Kia Niro en Optima Sportswagon Plug-In Hybrid

Autonieuws
Kia breidt hybride-aanbod uit met Niro en Optima
> Artikel lezen

De Kia Stinger komt ook naar Europa!

Autonieuws
Kia Stinger ook naar Europa!
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.