Autonieuws

Riemen vast! Maar hoe?

Kinderen in de auto – wat zijn de regels in andere EU-landen?

Vorst aan de grond in Twente en Brabant. In augustus! Een zwoele nazomer, het kan nog steeds. Wie daar niet op wil wachten en liever vandaag dan morgen met het gezin in de auto wil springen om naar Italië, Spanje of zelfs Polen te rijden voor warmere temperaturen, hier de regels van andere EU-landen over het vervoeren van kinderen in de auto.

Wat de Europese Unie voorschrijft

Wat de Europese Unie voorschrijft

Volgens de EU-richtlijn (2003/20/EG) wordt voor kinderen onder de 1,35 meter een goedgekeurd en op het gewicht afgestemd zitje aanbevolen dat aan het ECE-keurmerk met nummer 44 voldoet. Voorin mogen kinderen enkel in een kinderzitje of Maxi-Cosi tegen de rijrichting in vervoerd worden als de passagiersairbag is uitgeschakeld.

Duitsland

Duitsland

Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter moeten tot 12 jaar in principe een goedgekeurd zitje gebruiken. Toegelaten zijn kinderzitjes met de ECE-keurmerk 44/03 of 44/04. Voor grotere of oudere kinderen geldt de algemene gordelplicht.

Oostenrijk

Oostenrijk

Hier kun je het best in je achterhoofd houden dat kinderen tot de leeftijd van 14 een op hun gewicht en lengte afgestemd kinderzitje moeten gebruiken als zij kleiner zijn dan 1,50 meter.

Zweden

Zweden

Kinderen onder de 1,35 meter moeten een passend kinderzitje gebruiken op de achterbank. Zijn ze jonger dan 15 jaar, maar groter dan 1,35 meter dan mogen ze voorin meerijden en de gewone autogordel gebruiken.

Polen

Polen

Kinderen onder de 12 jaar die kleiner zijn dan 1,50 meter moeten zowel voor- als achterin een zitje met de ECE-norm 44/03 gebruiken.

Spanje

Spanje

Kinderen tot 12 jaar moeten een aan hun lengte en gewicht aangepast kinderzitje gebruiken als ze op passagiersstoel meerijden. Zijn ze groter dan 1,35 meter dan volstaat de reguliere autogordel. Als ze kleiner zijn, dan moeten ze op de achterbank op een zitje plaatsnemen. Behalve in taxi's en in de bebouwde kom.

Italië

Italië

Hier geldt de regel dat kinderen met een gewicht tot 9 kg achterstevoren in een kinderzitje vervoerd moeten worden. Kinderen die tussen de 9 en 36 kg en kleiner dan 1,50 m zijn, moeten in een voor hen geschikt en goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd.

Denemarken

Denemarken

Tot drie jaar moeten kindjes in een aangepast gordelsysteem zitten. Oudere kinderen die minder dan 1,35 meter zijn, moeten op een aan hun grootte en gewicht aangepast kinderzitje plaatsnemen.

België

België

Hier gelden vergelijkbare regels als in Duitsland. Oftewel, kinderen kleiner dan 1,50 meter moeten een goedgekeurd zitje gebruiken. Voor grotere of oudere kinderen geldt de algemene gordelplicht.

Zwitserland

Zwitserland

Hier geldt de EU-regeling. Bovendien moeten kinderen tot de leeftijd van 12 of lengte tot 1,50 meter in een kinderzitje meerijden.

Gerelateerde artikelen

Save the date: 1 maart onthulling Range Rover Velar

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Hyundai i30 Wagon: minder wulps, wel ruimer

Autonieuws
> Artikel lezen

Wie redt deze Mercedes SLR McLaren van roest?

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW en LEGO ontwikkelen zwevende motor

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Stepway-uitdossing voor Dacia Logan MCV

Autonieuws
> Artikel lezen