Autonieuws

Audi eROT: brandstof- en ruimtebesparende dempers

In het begin waren er bladveren. Daarna stapte de auto-industrie relatief snel over op de ophanging zoals we dat nu nog altijd kennen. Je weet wel, een combinatie van schroefveren en schokdempers. Tijd voor enkele veranderingen, meent Audi, dat nu de eROT-demper presenteert.

In de zoektocht naar een nog hoger comfort heeft Audi de eROT-demper ontwikkeld. Het betreft nog een prototype, maar de resultaten zijn nu al veelbelovend.

Met de wetenschap dat elke hobbel, drempel, kuil of andere oneffenheid in het wegdek kinetische energie opwekt, heeft Audi een mogelijkheid gevonden om deze energie niet alleen op te vangen, maar ook op te slaan. Want dit kan de elektromagnetische eROT, in tegenstelling tot hedendaagse hydraulische schokdemper.

Alle beetjes helpen
Met de eROT gaat de 'gratis' verkregen energie tijdens het rijden niet verloren (aan warmte) en kan het voor andere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld ten gunste van het brandstofverbruik. Hoeveel die besparing luidt? Volgens Audi zo'n 0,7 l/100 km terwijl de CO2-uitstoot met eROT tot 3 g/km naar beneden gaat.

Meer bagageruimte
Een elektromotor vangt de energie die de ophanging teweegbrengt op, om die vervolgens om te zetten in elektriciteit via Audi's steeds vaker toegepaste 48-Volt systeem. Een ander voordeel, dankzij de horizontale plaatsing van de cilindervormige elektromotoren, is het ruimtebesparende effect van de eROT. Traditionele schokdempers zijn immers verticaal of diagonaal geplaatst, waardoor ze dieper in het bagagecompartiment 'steken' en daardoor meer ruimte opslokken.

Zachter landen
Tot slot, want zo begonnen we dit artikel nota bene, biedt de eROT-demper meer comfort volgens Audi. De computersoftware die het systeem aanstuurt kan namelijk zo geprogrammeerd worden dat de dempers zich optimaal aanpassen aan het wegdek. Ondertussen monitort het systeem de in- en uitgaande slag(en) van de dempers en reguleert deze indien nodig. Wanneer we de eROT-dempers op een A4, A6 of andere Audi kunnen verwachten, is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Audi Sandbox maakt kinderfantasieën nog echter

Autonieuws
Audi Sandbox is uitgekomen fantasie van ieder kind
> Artikel lezen

Audi kondigt Q4 en elektrische auto's aan

Autonieuws
Audi kondigt Q4 en elektrische auto's aan
> Artikel lezen

Audi Q8 weer wat productierijper in Genève

Autonieuws
Audi Q8 weer wat productierijper in Genève
> Artikel lezen

Audi presenteert RS 5 DTM voor 2017

Autonieuws
Audi presenteert DTM-bolide voor 2017
> Artikel lezen

Photoshop-talent denkt alvast vooruit op Genève-primeurs

Autonieuws
Volkswagen Arteon Variant
> Artikel lezen

Audi RS 5 Coupé krijgt flink krachtigere V6

Autonieuws
Audi RS 5 Coupé krijgt flink krachtigere V6
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.