Autonieuws

Deze motorfiets heeft een top van 606 km/h nodig

Met +300 km/h door dorpjes knallen op twee wielen is bijna dagelijkse kost voor Guy Martin. Maar flat-out over een zoutvlakte knallen is zelfs voor de Britse motorcoureur en TT-ambassadeur heel andere koek. Niet zo gek als het snelheidsdoel meer dan 600 km/h is.

Het verhaal van Triumph en haar status van bouwer van 's werelds snelste motorfietsen heeft wel wat weg van dat van Ferruccio Lamborghini (die uit wraak sportauto's begon te bouwen omdat Enzo Ferrari zijn neus voor hem ophaalde). Zo kon dik een halve eeuw geleden een clubje Amerikaanse motorrijders – met een sterke voorliefde voor het Engelse Triumph – het niet verkroppen dat de Duitsers de snelste waren over land. Op twee wielen, welteverstaan.

En dus bouwden ze een motorfiets (die weliswaar meer weghad van een mini-raket), aangedreven door een opgefokte Triumph V-twin. In 1956 ging ene John Allen ermee de beroemde zoutvlakte van Bonneville op en topte daar een snelheid van 193,7 mph, ruimschoots 300 km/h. Een nieuw record. Echter de vreugde bij de Brits-Amerikaanse formatie was slechts van korte duur. Hetzelfde jaar nog keerde NSU – Duitsers dus – terug naar Bonneville en ging als eerst op twee wielen door de 200 mph-barrière. Maar Triumph vocht terug. 33 dagen later. Met een potentere T-Bird Twin. De missie slaagde, want met 214 mph werd de titel opnieuw heroverd. Pas in 1970 ging een ander merk ermee aan de haal, nadat Triumph eerder nog twee keer zijn eigen record had aangescherpt.

Comeback
Sinds die vervlogen jaren liet Triumph zich lange tijd niet meer zien op de zoutvlakte van Bonneville en in het gehele snelheids-circus. Tot in 2013 en opnieuw in 2014. Met de Triumph Castrol Rocket. Groot succes bleef echter uit. Maar wederom geeft Triumph net zomaar op. Over enkele weken keert het merk wederom terug naar de gortdroge Bonneville Speedway. Met een verbeterde Rocket, hopelijk goed genoeg voor een gemiddelde snelheid van minimaal 606 km/h. Met achter het stuur dus Guy Martin, een nog levende TT Isle of Man-legende ondanks dat hij de fameuze kamikaze-race nog nooit op zijn naam wist te schrijven.

1.000 pk
Voor de cijferfreaks. De nieuwe, bijna 8 meter lange Triumph Infor Rocket wordt aangedreven door twee driecilinders met een totaal slagvolume van 2.970 cc. Het vermogen van het duo ligt op zo'n 1.000 pk bij 9.000 tpm, mede dankzij de luchttoevoer van twee grote, watergekoelde Garret-turbo's. Goodyear zorgt voor de banden, en in tegenstelling tot de Bloodhound SSC, de 4-wielige evenknie van de Triumph Rocket, kun je hier ook daadwerkelijk over spreken.

Gerelateerde artikelen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Autonieuws
Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Pike

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A6 Avant treedt in het openbaar

Spyshots
Spyshots: Zien we daar de nieuwe Audi A6 Avant?
> Artikel lezen

Karlmann King lust Bentayga als ontbijt en neemt G-klasse als toetje

Autonieuws
> Artikel lezen

Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen

Autonieuws
Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.