Autonieuws

Zomerbanden: de voor- en nadelen

Zodra de winterperiode aanbreekt wordt er volop gesproken over winterbanden. Maar niemand heeft het bij het aanbreken van het voorjaar over wisselen naar zomerbanden. En dat terwijl dat minstens zo belangrijk is. Wij vertellen je graag waarom.

Zomerbanden zijn voordeliger

Niet enkel in aanschaf, maar vooral in gebruik zijn zomerbanden in de warme maanden voordeliger. Dat heeft alles te maken met slijtage. Het rubber van zomerbanden is veel minder flexibel en daardoor slijten ze minder snel. Maar dat is niet alles. Want doordat de banden 'harder' zijn hebben ze ook minder rolweerstand en dat heeft een positief effect op je brandstofverbruik. Driedubbele winst!

Veiliger

Aangezien het rubber speciaal is samengesteld voor de zomermaanden heb je met een zomerband meer grip. En dat vertaalt zich in een kortere remweg. Daarnaast zijn de banden gemaakt om ook onder natte omstandigheden goed te presteren. Tijdens een zomers buitje kun je zodoende vertrouwen op een goede afvoer van regenwater en kun je aquaplanning voorkomen.

Het rijdt beter

Meer grip, meer controle en dus betere rijeigenschappen. Met zomerbanden profiteer je optimaal van het vermogen van je auto en diens wegligging. Zeker voor de sportieve rijder is dat een groot voordeel. Je kunt met goed rubber onder de auto het maximale uit de prestaties van je auto halen.

Stiller

Behalve dat je profiteert van meer grip en financieel voordeel geniet je ook van meer comfort. Zomerbanden zijn namelijk stiller dan winterbanden. Zeker op lange afstanden is dat goed hoorbaar. En dat is prettig.

En de nadelen van zomerbanden?

Die zijn er eigenlijk alleen als je zomerbanden niet goed gebruikt. Oftewel, als je er in de winter op doorrijdt. Zomerbanden worden bij lage temperaturen heel hard waardoor je grip verliest, het verbruik hoger wordt en de remafstand langer. Kies dus per seizoen de juiste banden uit.

Gerelateerde artikelen

De Koenigsegg waarvan je het bestaan niet wist

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari racebaan op cruiseschip

Lifestyle & design
Ferrari racebaan op cruiseschip
> Artikel lezen

Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug

Autonieuws
Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.