Autonieuws

Zwemcarrière voor Opel

Terwijl Fiat's maritieme avontuur beperkt blijft tot het in edel hout, leder en blauwe lak steken van de 500 Riva, duikt Opel echt het water in. De tweeliter dieselmotoren van de Duitse autobouwer zullen voortaan namelijk ook op volle zee ingezet worden. En wel in de vaartuigen van het Zweedse Cimco Marine AB.

Cimco Marine AB zal de 2.0 CDTi als buitenboordmotor met 200 pk en 400 Nm aanbieden. Echter zoals je vast begrijpt gaat dit niet zomaar. Anders verzuipt het blok. Dus voordat de Opel-motor achter een boot wordt gehangen, krijgt hij van de Zweden eerst een dry-sump smering, een nieuwe riemaandrijving tussen de transmissie en propellers plus een gesloten koelsysteem.

Waarom diesel?
'Geen enkele andere motor van deze soort heeft zoveel kracht', aldus Magnus Folin, de grote baas bij Cimco Marine. Tegenover een aandrijving op benzine ziet Folin extra voordelen in de langere onderhouds- en revisiecyclus, het geringere risico op brand en een makkelijkere brandstofbevoorrading, zelfs in de meest afgelegen havens. Daarnaast is de dieselmotor als viertakt stiller dan een tweetakt benzine en dus ook aangenamer voor zowel passagiers als omwonenden.

Tenslotte wordt er ook op het brandstofverbruik bespaard. Tot 40% zou de diesel zuiniger zijn dan een vergelijkbare benzinemotor, betogen de Zweden. Alleen mag je dat niet gaan vergelijken met een auto. Want terwijl de 2.0 CDTi in de Insignia, Zafira of Cascada gemiddeld 4,9 tot 6,0 liter per honderd kilometer verbruikt, geeft Cimco op dat 'ie als buitenboordmotor van een boot meer dan 40 liter per uur lust.

Gerelateerde artikelen

Opel Karl Rocks trekt de wandelschoenen aan

Autonieuws
Opel Karl Rocks trekt de wandelschoenen aan
> Artikel lezen

Prijzen voor vernieuwde Opel Mokka en Zafira

Autonieuws
Prijzen voor vernieuwde Opel Mokka en Zafira
> Artikel lezen

Lotus Omega: snelste sedan ter wereld

ProMemorie
Lotus Omega
> Artikel lezen

Astra-invloeden voor vernieuwde Opel Zafira

Autonieuws
Opel Zafira 2016
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV

Spyshots
Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.