Autonieuws

Golf-rijder maakt grootste kans om bestolen te worden

Goed nieuws: auto's worden steeds minder vaak gestolen. Zo laat de eerste helft van 2016 een daling zien van 7% ten opzichte van dezelfde periode in 2015, die ook al een afname vertoonde in vergelijk met het jaar ervoor.

Hoewel 4.776 nog altijd een behoorlijk aantal is, zijn er 404 minder auto's gestolen dan in de eerste helft van 2015. Toen werden er nog 5.180 auto's ontvreemd. Vandaar dat de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die met deze cijfers naar buiten is getreden, positief gestemd is: 'Als deze trend zich doorzet, dan kan het totale aantal personenauto-diefstallen in 2016 zelfs voor het eerst onder de 10.000 voertuigen uit komen'.

Golf meest de pineut
Uit de cijfers blijkt dat dieven het vooral hebben gemunt op Volkswagens en dan met name op de Golf. Zo wisselde dit model al 670 keer op criminele wijze van eigenaar dit jaar. Ook de Polo is regelmatig de pineut met 524 gestolen exemplaren. Sowieso staan Duitse merken hoog op het verlanglijstje van autodieven. Want naast Volkswagen vind je ook BMW, Audi en Opel in de top-5 van meest gestolen automerken. Renault is het eerste niet-Duitse automerk dat het vaakst word gestolen.

Combinatie van factoren
Dat er toch een daling te bespeuren valt wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, stelt AVc. Zo beveiligen autofabrikanten jonge auto's (0 – 3 jaar) steeds beter tegen diefstal. De daling van 32% in deze categorie is hiervan een duidelijk bewijs. Maar ook het feit dat landen steeds meer gegevens uitwisselen heeft een gunstig effect op de autodiefstal. Herregistratie van een (gestolen) auto wordt hierdoor een stuk lastiger.

Strippen

Door de betere weerstand van de auto-industrie is het wel zo dat autodieven op andere manieren hun gram zijn gaan halen. In plaats van een complete auto te stelen, is het strippen van enkele de (lucratieve) onderdelen een zichtbare trend. Het valt hierbij op dat vooral iets oudere auto's (4 – 7 jaar) de klos zijn. Daarom richten de samenwerkende partijen binnen AVc zich in toenemende mate op de aanpak van handel in gestolen onderdelen.

Overige voertuigen
Niet alleen de diefstal van personenauto's daalt. Ook het aantal gestolen vrachtwagens (27%), motoren (15%), aanhangwagens en opleggers (21%) en bromfietsen (7%) laten een daling zien. Helaas laat het aantal gestolen lichte bedrijfswagens na een eerdere daling in 2015 weer een lichte stijging zien (4%).

Gerelateerde artikelen

Op de valreep: beeldschone Aventador SV in goud-zwarte outfit

Autonieuws
Lambo
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Vision 6 nog adembenemender zonder dak

Autonieuws
Mercedes-Maybach Vision 6 nog adembenemender zonder dak
> Artikel lezen

Abt geeft Audi SQ5 flinke pk-injectie

Autonieuws
SQ5
> Artikel lezen

BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'

Autonieuws
BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'
> Artikel lezen

Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel

Autonieuws
Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel
> Artikel lezen

Heeft Continental het wiel van de toekomst bedacht?

Autonieuws
Continental ontwikkelt
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.