Autonieuws

Frankrijk flitst zich een ongeluk deze zomer

Wie deze zomer naar of door Frankrijk op reis gaat, kan maar beter de maximum toegestane snelheid ter plekke in acht nemen. Het populaire vakantieland trekt namelijk alles uit de (flits)kast om hardrijders zo arm mogelijk te maken. En buitenlanders zullen daarbij niet worden ontzien.

De alarmbel komt van mobiliteitsorganisatie Touring. 'De Franse overheid zet alles op alles om naar eigen zeggen de verkeersveiligheid te vergroten en dat zullen ook de buitenlandse toeristen voelen'. Afgelopen jaar werden al honderdduizend Nederlanders geflitst tijdens hun zomervakantie in Frankrijk. Een jaar eerder was dat nog een derde minder.

Superflitspalen
Wie wel eens door Frankrijk rijdt, weet dat het er vol staat met vaste flitskasten – die evenwel netjes door een bordje worden aangekondigd. Meer dan 3.600 zijn er. Dat legertje heeft de Franse politie standaard gemobiliseerd. Maar het zal niet genoeg zal om de hardrijder nog meer op de hielen te zitten deze zomer, en daarom wordt het aantal anonieme flitsauto fors uitgebreid. Van 280 naar 380.

Er zijn ook 80 lokaties waar trajectcontrole geldt. En alsof dat nog niet genoeg is, worden ook meer dan 100 zogeheten 'superflitspalen' ingezet worden. Dat zijn grote grijze containers die verschillende rijstroken tegelijk controleren. Niet zelden bij wegenwerkzaamheden. Tegen de tijd dat je ze opmerkt, is het veelal al te laat. Maar wacht, we zijn nog niet rond. Er zijn ook ruim 500 vaste radars geïnstalleerd die in beide richtingen kunnen flitsen. Met dubbel zo veel rendement dus.

Zelfs valse radarcontroles
En dan is er nog het toetje op de slagroomtaart: de Fransen hebben 3.500 namaak-radars laten maken. Die zullen her en der verdekt opgesteld worden. Puur om de bestuurders te sensibiliseren, klinkt het. Wie zich gewoon aan de snelheid houdt, heeft niets te vrezen natuurlijk. Maar of dat werkelijk het doel is van de Fransen…?

Gerelateerde artikelen

Mad Max zou trots zijn op designer Jomar Machado

Autonieuws
Mad Max zou trots zijn op designer Jomar Machado
> Artikel lezen

DTM-goeroe Mercedes loopt over naar Formule E

Autonieuws
DTM-goeroe Mercedes loopt over naar Formule E
> Artikel lezen

Nederlander verantwoordelijk voor 't uiterlijk toekomstige Fords

Autonieuws
Nederlander verantwoordelijk voor uiterlijk toekomstige Fords
> Artikel lezen

Mercedes Unimog U 318 is coolste hamburgertent

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.