Autonieuws

Bentley's 6.75 liter V8 zwaait af

Meer dan 50 jaar lang werd het kloppend hart van praktisch iedere Bentley gevormd door de 6.75 liter V8, of zoals de Britten het zeggen: de 6 3/4 liter. Aan dat tijdperk komt echter een einde. De in 1959 geïntroduceerde V8 krijgt een moderne opvolger.

Destijds was het inmiddels wereldberoemde blok behoorlijk vooruitstrevend. Het mag tegenwoordig dan gemeengoed zijn, maar een uit aluminium vervaardigd motorblok was eind jaren '50 echt een unicum. In de meer dan 50 jaar die volgden werd het blok continu doorontwikkeld. De slag werd langer om meer longinhoud te krijgen, de injectie werd verbeterd en er kwam eerst één en vervolgens twee turbo's. En om het verbruik wat te beperken werd onder meer cilinderuitschakeling ingevoerd. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een vermogen van maximaal 530 pk (Mulsanne Speed). Niet gek voor een blok dat nog een gietvorm heeft uit de fifties.

Duits hart
Bentley-baas Wolfgang Dürheimer heeft inmiddels laten weten dat het tijdperk van de 6 3/4 liter V8 ten einde gaat komen. De opvolger van de Mulsanne krijgt de beschikking over een twaalfcilinder terwijl de Continental al met een V8 van Audi rijden.

Gerelateerde artikelen

Stijlvol geweld: Bentley Bentayga Field Sports by Mulliner

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Bentley houdt woord met Continental GT

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10?

Spyshots
> Artikel lezen

Born to race: Bentley Continental GT3

Autonieuws
Born to race: Bentley Continental GT3
> Artikel lezen

Derde motor Bentley Bentayga een V8-benzine

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.