Autonieuws

Volkswagen T-Cross Breeze is begin crossover-offensief

Volkswagen zou een definitieve streep hebben gehaald door de Taigun. Maar klaar is de Duitse gigant niet met de compacte crossover. Sterker, de dakloze T-Cross Breeze Concept is pas het begin.

Audi mag de aanval van de Volkswagen Groep op het nog altijd mateloos populaire segment van de compacte SUV openen. Daar waarin de Nissan Juke, Renault Captur en Opel Mokka actief zijn lanceert Audi zeer binnenkort de Q2. Bij Volkswagen is er voorlopig nog geen kleine broer voor de Tiguan, maar die is wel in de maak. Dat wordt niet het productiemodel van de begin 2012 al gepresenteerde Taigun. Nee, als we de Duitsers moeten geloven geeft deze T-Cross Breeze Concept een goed idee van hoe die eruit zal zien.

Nieuwe trend?
Het is opmerkelijk dat Volkswagen met een open crossover het startschot luidt voor een heus SUV-offensief. Dit (niche)concept staat namelijk nog in de kinderschoenen, ook al heeft Range Rover – met de Evoque Cabrio – te kennen gegeven heilig te geloven in dit soort eigenaardige kruisbestuivingen tussen carrosserievarianten. Nissan daarentegen, die veel eerder nog de maffe Murano CrossCabriolet bracht, zien we dit anders niet nogmaals doen. Toch zou het zomaar een nieuwe trend kunnen worden. Iets dat normaliter niet Volkswagen-eigen is om daar als een van de eerste kippen bij te zijn. De Duitsers kijken doorgaans liever eerst de kat uit de boom.

Polo-basis
Het is dan ook niet gezegd dat een rechtstreeks van de T-Cross Breeze afgeleid productiemodel het nabije crossover-offensief zal aftrappen. Maar dat er een kleine Tiguan in het vat zit, is zeker. Die staat op de basis van de nieuwe Polo en de buitenmaten van de T-Cross Breeze bevestigen dat min of meer. De auto meet namelijk een bescheiden 4,13 in lengte, wat marginaal langer is dan de CrossPolo. De wielbasis is 2,56 meter lang en volgens Volkswagen voldoende om plaats te kunnen bieden aan vier personen. Hoofdruimte is er in elk geval voldoende al de zon schijnt. Met het stoffen dak gesloten torent de T-Cross Breeze 1,56 meter de lucht in. Zo'n 7 centimeter minder ver dan de nieuwe Tiguan.

Driecilinder
Onderhuids van de T-Cross Breeze gaat de 1.0 liter driecilinderturbo schuil. Het blokje levert 110 pk en 175 Nm en daarmee lijkt de dakloze studie prima vooruit te kunnen komen want hij weegt een bescheiden 1.250 kilogram. Zelf geeft Volkswagen een mogelijke acceleratie van 10,3 seconden op, net als een gemiddeld verbruik van 5,0 l/100 km.

Overige toekomstmuziek
Wat kunnen we nog meer verwachten van de in gang gezette SUV-lawine uit Wolfsburg? Wel, Volkswagen tipt ook heel eventjes een crossover-model op basis van de Golf aan. Dit zou dan het productiemodel van de T-Roc Concept kunnen zijn. Verder ligt er een 7-persoons Tiguan in het verschiet (speciaal voor China en de VS) en ook de Touareg is een keer aan vervanging toe.

Gerelateerde artikelen

Meer details over nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

Opzij, opzij, opzij: deze Polizei-Golf R doet 290 km/h

Tuning & styling
> Artikel lezen

Stuurloze Volkswagen I.D. Vizzion: Phaeton van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

'Volkswagen blijft grootste autoproducent'

Autonieuws
'Volkswagen blijft grootste autoproducent'
> Artikel lezen

Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring

Autonieuws
Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.