Autonieuws

Toyota Proace Verso: met dank aan de Fransen

Als je aan een representatieve personenbus denkt, denk je niet meteen aan een Toyota. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Met dank aan de Fransen.

Fransen, zeg je?! Klopt, want de Proace Verso die Toyota heeft gepresenteerd is in nauwe samenwerking met PSA ontwikkeld. Zo stelde Citroën eerder haar vrucht daarvan, de SpaceTourer, al voor en Peugeot deed onlangs hetzelfde met de Traveller.

Aanval op Transporter
Ineens drie gloednieuwe personenbussen dus. Topfavoriet onder de doelgroep, de Volkswagen Transporter, mag zich gerust aangevallen voelen. Nu is die natuurlijk wel wat gewend qua concurrentie, maar echt serieus hoefde de Duister die niet te nemen gezien hun look and feel. Hoe anders is dat sinds de jongste generatie van de Mercedes V-klasse en Ford Transit en nu ook het bovengenoemde trio namens die Frans-Japanse alliantie.

8 of 9
Terug naar de Toyota Proace Verso. Die smoelt echt een heel stuk beter dan de uitgaande generatie. Moderner ook, evenals vanbinnen. Afhankelijk van de uitvoeringen biedt de nieuwe Proace plaats aan 8 of 9 personen, waarbij steevast de stoelen en banken opklapbaar of verschuifbaar zijn. Bij sommige versies zijn de zetels zelfs uitneembaar.

Verder biedt de Proace Verso op de eventuele tweede zitrij handige uitklaptafels en een railsysteem (bij de duurdere Executive-uitvoering). Uniek voor dit model is dat de stoelen op de middelste zitrij ook 180 graden kunnen draaien, waarbij er een tafel tussen de achterste en middelste zitrij mogelijk is.

Veiligheid wordt zoal geboden door een botspreventiesysteem (Pre-Collision System), rijstrookhulp, verkeersbordenherkenning, automatische grootlichtassistent, voetgangersdetectie en Adaptive Cruise Controle.

Enkel diesels
Motorisch is er keus uit louter dieselmotoren, gekoppeld aan een handbak, een gerobotiseerde transmissie of een volwaardige automaat. Een 1.6 liter met 95 pk trapt het palet af, gevolgd door een 115 pk sterke variant van deze viercilinder-diesel. Nog meer vermogen is er met de tweeliter, goed voor 150 of 180 pk. Die laatste bevat standaard een 6-traps automaat.

De levering van de Proace Verso start na de zomer. De prijzen maakt Toyota in een later stadium bekend.

Gerelateerde artikelen

Is de Toyota i-TRIL de stadsauto van de toekomst?

Autonieuws
Is de Toyota i-TRIL de stadsauto van de toekomst?
> Artikel lezen

Toyota doet speels op basis van CH-R

Autonieuws
> Artikel lezen

Opmerkelijk: meer camouflage voor nieuwe Toyota Auris

Spyshots
> Artikel lezen

Hebbes! De nieuwe Toyota Avensis Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

BMW Z5 en Toyota Supra saampjes op pad

Spyshots
> Artikel lezen

Technische details Toyota Supra op straat

Autonieuws
Technische details Toyota Supra op straat
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.