Autonieuws

Gaat Rimac de supercar-wereld op z'n kop zetten?

Of de elektrische supercar de traditionele supersportauto ooit gaat verdringen, dat durven wij niet te zeggen. Maar als de Rimac Concept_One het startschot is voor het eerste soort, dan heeft het op z'n minst bestaansrecht. Wat een machine! En dat met Kroatisch bloed.

Rimac Automobili is de droom van Mate Rimac die de leeftijd van 30 jaar nog moet aantikken. En die droom wordt, als het een beetje meezit, binnenkort werkelijkheid want de twintiger heeft de 2011 en daarna nog eens in 2014 gepresenteerde Concept_One naar eigen zeggen klaar voor productie. Op de Autosalon van Genève gaat het doek er officieel van af.

Pionier
Alleen al met een eigen automerk op de zowat heilige grond van die show in Zwitserland staan is een droom voor velen. Christian van Koenigsegg bijvoorbeeld kan het weten, maar in zekere mate ook onze eigen Victor Muller.
“De Rimac beschikt over een torque vectoring systeem. Anders zou de auto zonder pardon met de bestuurder aan de haal gaan.”

Echter waar die twee bekend zijn geworden met het uitdagen van de traditionele orde middels dito aangedreven doch net even iets andere supercars, wil Mate Rimac dat bewerkstelligen met de volledig elektrische Concept_One. En iets in ons zegt dat dit helemaal gaat goedkomen. Rimac noemt zijn creatie dan ook 'de eerste volledig elektrische hypercar'.

LaFerrari & co pesten
Want wat te denken van specificaties die intussen tijd nog altijd behoorlijk surrealistisch klinken, zeker voor een EV. Vier elektromotoren, in elk wiel eentje weten in totaal maar liefst 1.089 pk op te wekken. En het koppel? Dat bedraagt zomaar eventjes 1.600 Nm. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de Rimac Concept_One, wat een nogal rare naam is voor een productiemodel, beschikt over een torque vectoring systeem (TVS). Anders zou de auto zonder pardon met de bestuurder aan de haal gaan. Ondanks de vierwielaandrijving.

Met TVS worden de immense krachten beteugeld tot een bruikbaar vermogen en zodoende moet het lukken in 2,6 seconden naar de 100 km/h te schieten. Van 0 naar 200 km/h? Dat raffelt de Rimac af in 6,2 seconden en driehonderd aantikken vanuit stilstand vergt niet meer dan 14,2 seconden volgens de makers. Wat!? Dit zijn tijden waarvan de LaFerrari, McLaren P1 en Porsche 918 Spyder het benauwd van krijgen. Ook van de topsnelheid van 355 km/h.

Zeer zeldzaam
Indrukwekkende techniek is nu eenmaal niet goedkoop. Zeker niet als het ook nog vooruitstrevend is. Hoewel Rimac nog geen prijs voor de Concept_One heeft opgegeven, hoef je bij interesse echt niet aan te kloppen met een paar ton op zak. Denk eerder in de miljoenen. En dan nog is het lastig er eentje te bemachtigen. Er worden er namelijk maar acht stuks gebouwd.

Gerelateerde artikelen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A6 Avant treedt in het openbaar

Spyshots
Spyshots: Zien we daar de nieuwe Audi A6 Avant?
> Artikel lezen

Karlmann King lust Bentayga als ontbijt en neemt G-klasse als toetje

Autonieuws
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Pike

Autonieuws
> Artikel lezen

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Autonieuws
Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt
> Artikel lezen

Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen

Autonieuws
Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.