Autonieuws

Wederopstanding Alpine is een feit

Goed en slecht nieuws. Te beginnen met het laatste. Het duurt nog zeker een jaar voordat er een rijdbare Alpine in de showrooms staat. Maar hé, het roemruchte is in elk geval weer springlevend, dus het is vooral een kwestie van geduld.

Alpine is geen label, maar een automerk. Altijd al geweest. Toch is het ondoenlijk Renault er niet bij te betrekken. Al sinds het begin is de automobiele trots van Frankrijk betrokken bij de roemrijke sportautobouwer uit Dieppe. In eerste instantie als motorenleverancier, later, vanaf 1973, als moederbedrijf. Net als nu. Doe dan ook geen moeite om te zoeken naar een 'wybertje' want dat zal je nog altijd niet treffen op een Alpine.

Jaartje te laat
Als Renault nu een jaartje eerder was geweest, had het mooi het ronde getal '20' kunnen gebruiken rond de wederopstanding van Alpine. Want het was in 1995 dat Alpine, na een carrière van 40 jaar, de handdoek in de ring moest gooien en een stille dood stierf. Maar stil is het zeker niet altijd geweest. Tal van prachtige sportauto's en andere successen verlieten de fabriek tussen met name de jaren '60 en '80. Met als hoogtepunt de A110, inmiddels een geliefde klassieker onder verzamelaars.

80% gelijk
Niet verwonderlijk dus dat die A110 als inspiratiebron is gebruikt voor de eerste auto die Alpine gaat lanceren. We hadden 'm eigenlijk nu al verwacht, maar het mag nog niet zo zijn van de Fransen. Iedereen zal nog een jaar moeten wachten. Maar al wel is medegedeeld dat de Alpine Vision Concept, die niet als een verrassing komt, voor 80% identiek is aan het productiemodel.

Nederlands tintje
Of dat beetje extra geduld nu zo erg is? Afgaande op de gemaakte pretenties niet. De eerste Alpine lijkt namelijk meteen al een auto om in te lijsten en een geduchte concurrent voor de Porsche 718 Cayman. Er wordt immers gesproken over een middenmotor, ook een viercilinderturbo, en een sprint van 4,5 seconden.

Bovendien valt het met de kilo's reuze mee, wat altijd goed is. Net als dat een Nederlander aan het roer staat van het nieuwe Alpine, te weten Michael van der Zande. Kijk, hier word je vanzelf nogal chauvinistisch van.

Gerelateerde artikelen

Prijskaartjes voor opgefriste Renault Captur

Autonieuws
> Artikel lezen

Waarom de Renault ZOE de ideale elektrische auto is

Autonieuws
> Artikel lezen

Lage bijtelling? Wat te denken van de Renault ZOE?

Autonieuws
Lage bijtelling? Wat te denken van de Renault ZOE?
> Artikel lezen

Puristische Alpine A110: viercilinderturbo met 252 pk

Autonieuws
Alpine A110 krijgt viercilinder turbomotor met 252 pk
> Artikel lezen

Renault RS 2027 Vision ziet de toekomst van de F1 voor zich

Autonieuws
> Artikel lezen

9 weetjes over de nieuwe Alpine A110

Autonieuws
9 weetjes over de nieuwe Alpine A110
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.