Autonieuws

Eerbetoon aan Peugeot: Dakar-winnaar 2016

18 januari 2016

Peugeot is terug in Le Dakar! Na 25 jaar afwezigheid reden de Fransen dit jaar voor de tweede maal weer mee - met de 2008 DKR - en wisten nu al met de winst aan de haal te gaan. En dat is weer voor het eerst sinds 1990.

Met Peugeot mag Stéphane Peterhansel eveneens tot grote winnaar worden bekroond. Hij maakte zijn bijnaam 'Mr. Dakar' maar al te zeer waar. Peterhansel schreef zijn twaalfde Dakar-zege op zijn naam (zes op de motor, zes in de auto). Helemaal voorspeld was dat overigens niet. Carlos Sainz was met nog vier dagen te gaan leider in het klassement, maar strandde.
“Aan Mr. Dakar was die taak wel besteed.”


De route van 9.500 kilometer voerde de deelnemers gedurende twee weken door Argentinië en Bolivia, onder extreme weersomstandigheden en tot hoogtes van wel 4.800 meter. Het Team Peugeot Total nam direct na de proloog het heft in handen. Sébastien Loeb maakte van zijn rallyervaring gebruik en schreef de eerste echte proef op zijn naam. Met vlak achter hem Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. Gedurende de eerste week namen de Peugeots 2008 DKR continu de bovenste drie plekken in. Bij het arriveren in het bivak van Salta, voor de rustdag, na een paar uitdagende proeven in het hooggebergte in Bolivia, bestond de top drie uit Loeb, Peterhansel en Sainz. Een droomstand voor het Franse team.
“Peterhansel schreef zijn twaalfde Dakar-zege op zijn naam.”

De route in de tweede week was meer gevarieerd en behoorlijk uitdagend met grote stukken off-piste en door de duinen. In dat gevaarlijke terrein moesten Sebastien Loeb door een koprol en Carlos Sainz door mechanische pech in proef 10 hun hoop op de overwinning opgeven. Cyril Despres had al eerder in etappe 5 door een turboprobleem achterstand opgelopen waardoor alles op de schouders van Stéphane Peterhansel was gekomen als enige kanshebber op de eindzege van het Team Peugeot Total. Aan Mr. Dakar was die taak wel besteed. De cruciale proef in de fameuze duinen van Fiambala schreef hij op zijn naam hij breidde zijn voorsprong in proef 10 uit tot ruim een uur. Hij slaagde er prima in om die voorsprong tot aan de finish te behouden.

Gerelateerde artikelen

Peugeot Instinct Concept weet vooraf wat bestuurder wil

Autonieuws
> Artikel lezen

'PSA Peugeot Citroen wil Opel opslokken'

Autonieuws
Gerucht: PSA Peugeot Citroen wil Opel opslokken
> Artikel lezen

Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008

Autonieuws
Auto van het Jaar 2017: de Peugeot 3008
> Artikel lezen

Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM

Autonieuws
Officieel: PSA Peugeot Citroën neemt Opel over van GM
> Artikel lezen

Hattrick voor Peugeot in Dakar 2017

Autonieuws
Hattrick voor Peugeot in Dakar 2017
> Artikel lezen