Autonieuws

Binnenkort (ook) 3D-kijken in de auto?

Een volledig digitaal instrumentarium wordt al toegepast in auto's. In Jaguars en Audi's bijvoorbeeld. En dat smaakt kennelijk naar meer, want de auto-industrie voelt aan dat 3D-kijken snel de volgende stap zal zijn. Omdat de klant dat wil.

Nog niet zo lang geleden hoorde je er amper iemand over en nu is een volledig digitaal instrumentarium in de auto steeds vaker gewenst. Wel eerst (flink) betalen, natuurlijk. En kennelijk gebeurt dat regelmatig zonder morren, waardoor de veelzijdige high-tech schermpjes nu al beginnen door te sijpelen naar de betaalbare autoklasse.

De verwachting is dat zowel de Audi A3 als de volgende generatie Golf beschikbaar zal zijn met een compleet digitaal dashboard, zij het als optie. En dat is allemaal aangewakkerd mede door de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas waar dit snufje als eerste werd getoond, twee jaar geleden.

Scherm met laagjes
Op diezelfde elektronicabeurs, medio januari, is straks al de volgende generatie instrumenten te bewonderen. Zo zal toeleverancier Delphi Automotive op de CES 2016 – op basis van een Ford Mustang GT – een studiemodel tonen met een groot 3D-scherm in plaats van een klassiek instrumentarium. Een scherm dat helemaal kan doen alsof het een ouderwetse wijzerplaat is, maar wel kan veranderen wanneer nodig.

Het 3D-snufje is in samenwerking met het Nieuw-Zeelandse PureDepth ontwikkeld en speciaal bedoeld voor autogebruik. Het wijkt qua technologie dan ook af van het bekende '3D-kijken zonder bril'. Zo'n traditioneel 3D-scherm (zoals bij moderne televisies) dat je hersenen misleid door het rechter en linker oog een ander beeld te projecteren werkt namelijk niet in een auto, omdat bestuurders er tijdens lange ritten hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs misselijkheid van kunnen krijgen. Het scherm van Delphi bestaat daarom uit verschillende laagjes en genereert op deze manier echt diepte. Althans, dat is wat er beweerd wordt. Het klinkt in elk geval veelbelovend.

Gerelateerde artikelen

Shelby Super Snake makes America great again

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford Mustang strakker en sterker, maar hoe sterk?

Autonieuws
Ford Mustang strakker en sterker, maar hoe sterk?
> Artikel lezen

Zero to 60 Designs kruist Ford Mustang met GT

Tuning & styling
> Artikel lezen

Mysterieuze Ford Mustang voor de lens

Spyshots
> Artikel lezen

ESP en tractiecontrole voor mini-Ford Mustang GT

Lifestyle & design
ESP en tractiecontrole voor mini-Ford Mustang GT
> Artikel lezen

Ford Mustang: bakken karakter, niet zo veilig

Autonieuws
Ford Mustang: bakken karakter, niet zo veilig
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.