Autonieuws

5 digitale dashboards uit de eighties

5 digitale dashboards uit de eighties

27 november 2015

Digitale dashboards zijn een trend. En tegenwoordig wordt het instrumentarium steeds vaker vervangen door een matrixscherm dat meestal interactief is en bij tijden zo fijn is vormgegeven dat het nauwelijks te onderscheiden is van echte wijzerplaten. Dat was ooit anders. In de eighties werd al duchtig geëxperimenteerd met digitale wijzerplaten. We hebben vijf markante voorbeelden voor je.

Citroën BX Digit (1985) 1

Citroën BX Digit (1985)

De Citroën BX had een conventioneel dashboard met twee ronde wijzerplaten, maar in 1985 introduceerde het Franse merk een beperkte serie genaamd 'Digit'. Een verwijzing naar z'n digitale dashboard.

Audi ur-Quattro (1980) 2

Audi ur-Quattro (1980)

In 1980 stond er gewoon Quattro op de type-aanduiding, maar inmiddels hebben we het steevast over de ur-Quattro. Hij was immers de eerste vierwielaandrijver van het merk met de vier ringen. Technologie die Audi onderstreepte door er ook een digitaal dashboard in te planten. Eentje dat niet verder wil tellen dan 500.000 kilometer overigens...

Nissan 300ZX Turbo (1984) 3

Nissan 300ZX Turbo (1984)

De derde generatie van de Nissan Z-reeks (toen op sommige markten nog gekend als Datsun) stond in de catalogus tot 1989. En de 228 pk sterke turbo-uitvoering had dit digitale instrumentarium.

Renault 11 (1983) 4

Renault 11 (1983)

De Renault 11 werd in 1983 geïntroduceerd als vijfdeursversie van de Renault 9 die twee jaar eerder was gelanceerd. Eén van z'n aparte kenmerken: hij was verkrijgbaar met een digitaal dashboard. Het was een optie.

Subaru XT (1985) 5

Subaru XT (1985)

De Subaru XT werd geïntroduceerd in 1985. Hij bestond in een atmosferische en een geblazen variant. Uiteraard met vierwielaandrijving en boxermotor en in sommige versies ook met digitaal dashboard. En dat was niet het enige 'aparte' aan de XT. Z'n koetswerkvormgeving viel op, en wat denk je van het asymmetrische stuurwiel?

Gerelateerde artikelen

Citroën C3 Picasso doet sterk aan C-Aircross Concept denken

Spyshots
> Artikel lezen

Hersenbreker: hoe wakker zien te blijven in autonome auto?

Autonieuws
Hersenbreker: hoe wakker zien te blijven in autonome auto
> Artikel lezen

Enorme spierballen voor Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Autonieuws
Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
> Artikel lezen

Gedurfd: driecilinder voor nieuwe Ford Fiesta ST

Autonieuws
> Artikel lezen

8 redenen waarom de Seat Leon Cupra 300 een feest is

Autotests
> Artikel lezen

Nieuwe details rond Volkswagen Arteon

Spyshots
Nieuwe details rond Volkswagen Arteon
> Artikel lezen