Autonieuws

5 digitale dashboards uit de eighties

5 digitale dashboards uit de eighties

27 november 2015

Digitale dashboards zijn een trend. En tegenwoordig wordt het instrumentarium steeds vaker vervangen door een matrixscherm dat meestal interactief is en bij tijden zo fijn is vormgegeven dat het nauwelijks te onderscheiden is van echte wijzerplaten. Dat was ooit anders. In de eighties werd al duchtig geëxperimenteerd met digitale wijzerplaten. We hebben vijf markante voorbeelden voor je.

Citroën BX Digit (1985) 1

Citroën BX Digit (1985)

De Citroën BX had een conventioneel dashboard met twee ronde wijzerplaten, maar in 1985 introduceerde het Franse merk een beperkte serie genaamd 'Digit'. Een verwijzing naar z'n digitale dashboard.

Audi ur-Quattro (1980) 2

Audi ur-Quattro (1980)

In 1980 stond er gewoon Quattro op de type-aanduiding, maar inmiddels hebben we het steevast over de ur-Quattro. Hij was immers de eerste vierwielaandrijver van het merk met de vier ringen. Technologie die Audi onderstreepte door er ook een digitaal dashboard in te planten. Eentje dat niet verder wil tellen dan 500.000 kilometer overigens...

Nissan 300ZX Turbo (1984) 3

Nissan 300ZX Turbo (1984)

De derde generatie van de Nissan Z-reeks (toen op sommige markten nog gekend als Datsun) stond in de catalogus tot 1989. En de 228 pk sterke turbo-uitvoering had dit digitale instrumentarium.

Renault 11 (1983) 4

Renault 11 (1983)

De Renault 11 werd in 1983 geïntroduceerd als vijfdeursversie van de Renault 9 die twee jaar eerder was gelanceerd. Eén van z'n aparte kenmerken: hij was verkrijgbaar met een digitaal dashboard. Het was een optie.

Subaru XT (1985) 5

Subaru XT (1985)

De Subaru XT werd geïntroduceerd in 1985. Hij bestond in een atmosferische en een geblazen variant. Uiteraard met vierwielaandrijving en boxermotor en in sommige versies ook met digitaal dashboard. En dat was niet het enige 'aparte' aan de XT. Z'n koetswerkvormgeving viel op, en wat denk je van het asymmetrische stuurwiel?

Gerelateerde artikelen

BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'

Autonieuws
BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'
> Artikel lezen

Autotest | Porsche Panamera Sport Turismo

Autotests
> Artikel lezen

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Autonieuws
Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu
> Artikel lezen

Klassieke flitspaal blijft melkkoe voor CJIB

Autonieuws
Klassieke flitspaal blijft melkoe voor CJIB
> Artikel lezen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen