Autonieuws

Bentayga: de Bentley onder de SUV's

Het segment van crossovers en SUV's heeft een nieuwe koning. Een ongekend topmodel dat volgens Bentley dit segment opnieuw definieert. Oké, dat gaat wel erg ver, maar feit is dat de Bentayga laat zien hoe de eigenschappen van een SUV samengaan met de luxe van een Bentley. Maar er is meer, want als we de Britten mogen geloven hebben we hier te maken met de snelste, meest luxueuze en meest exclusieve SUV ter wereld.

In de beginperiode zal het nog wel even wennen blijven om de typische Bentley-designkenmerken uitgevoerd te zien worden op een SUV. Maar eerlijk is eerlijk: het verschil met de EXP 9 F mag er wezen. Dat hoekig uitgevoerde conceptmodel werd tijdens zijn presentatie ruim drie jaar geleden met weinig enthousiasme ontvangen. Ook de Bentayga is misschien niet voor iedereen meteen een klassieke schoonheid, maar het is wel een Bentley. In elk detail.
“Ook de Bentayga is misschien niet voor iedereen meteen een klassieke schoonheid, maar het is wel een Bentley. In elk detail.”

Gloednieuwe twaalfcilinder
Het kloppend hart van de Bentayga is een nieuwe 6.0 liter W12 welke qua beademing geholpen wordt door een tweetal turbo's. De machtige twaalfcilinder ontwikkelt een vermogen van 608 pk. Indrukwekkend toch? Nou, het koppel van 900 Nm is dat helemaal. Het zal niet verbazen dat de Bentayga, ondanks een gewicht van 2.422 kg, in 4,1 seconden naar 100 km/h weet te sprinten. Werk je alle 8 verzetten van de automaat volledig af dan claimt Bentley met 301 km/h de snelste SUV ter wereld te hebben ontwikkeld. Maar niet de krachtigste, want dat is nog altijd de G 65 van Mercedes-AMG.

Off-Road Setting
Voor het eerst prijkt er bij Bentley een 'Responsive Off-Road Setting' op de optielijst. Dat systeem maakt onderdeel uit van Bentley's Drive Dynamics Mode waarbij middels acht verschillende standen het gehele rijgedrag van de auto te beïnvloeden valt, een aantal daarvan specifiek voor off-road situaties.
Eveneens een noviteit is het Bentley Dynamic Ride, een elektronisch geregeld systeem waarbij het rollen over de lengteas, oftewel het overhellen in de bochten, zo minimaal mogelijk blijft. Ja, je moet het forse hoogtepunt toch ergens compenseren om het rijgedrag zo strak mogelijk te houden.

Picknick-set met zilver en kristal
Als je spreekt over 'de meest luxueuze SUV ter wereld' dan heb je heel wat waar te maken. Daar twijfelen we niet aan. Zeker als je de vele variaties in kleuren en materialen hoort waar Bentley over spreekt. En dan hebben we het geheel naar klantwens mogelijke maatwerk nog buiten beschouwing gelaten. Enkele van de highlights in de Bentayga vormen het 8 inch infotainment systeem, uitneembare 10,2 inch schermen voor de achterpassagiers, drie verschillende audiosystemen en een wel heel luxe picknick-set met zilveren bestek en kristallen glazen. Oh, en vergeet het prachtige Breitling-klokje in het dashboard niet.

Per direct te bestellen
De Bentayga schittert als primeur op de IAA Frankfurt. En Bentley kennende kunnen serieuze geïnteresseerden zich tijdens die autotentoonstelling al melden voor het plaatsen van een order. Prijzen zijn echter nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Startech kan niet van Bentley Bentayga afblijven

Tuning & styling
> Artikel lezen

Bentley zet klauwen in Bentayga Falconry Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles

Autonieuws
Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles
> Artikel lezen

Derde motor Bentley Bentayga een V8-benzine

Autonieuws
> Artikel lezen

Stijlvol geweld: Bentley Bentayga Field Sports by Mulliner

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.