Autonieuws

Tamic mini-stofzuiger pakt remstof aan

Menig doeltreffende uitvinding komt voort uit een slepende klacht. Zo ook de Tamic remstof-stofzuiger van Christoph Rocca-Serra. De Fransoos ergerde zich groen en geel aan de remstof op de velgen van zijn SUV dat hij besloot actie te ondernemen.

Drie bevriende technici stonden Rocca-Serra bij in het bedenken van een ideale oplossing om de remschijven van auto's vrij te houden van remstof. Remstof ontstaat door de intense wrijving tussen de remschijf en het -blok en is dus onvermijdelijk als je ongelukken wilt voorkomen, maar het goedje heeft tegelijk de vervelende eigenschap je (lichtmetalen) velgen te ruïneren. En dat was Rocca-Serra beu, of anders wel het vele schrobben om de velgen van zijn auto keer op keer te reinigen. Drie jaar later komen de heren met een mini-stofzuiger op de proppen.

Werking
De kleine remstofstofzuiger, genaamd Tamic, zuigt de remstof direct bij de voeringen van de remblokken op. Dankzij een turbine, die aangedreven wordt door een klein tandwiel op de remschijf, belandt het stof in een reservoir. Na zo'n 20.000 kilometer moet het reservoir geleegd worden.

Meteen branche-interesse

Volgens Rocca-Serra zijn momenteel al vier gerenommeerde Europese fabrikanten geïnteresseerd in het gepatenteerde product, waaronder Mercedes-Benz en BMW. Bovendien gelooft de Fransman er sterk in dat de eerste auto's uitgerust met de Tamic eind 2016 al op de markt komen.

Milieu-instanties ook blij
Naast het beter in conditie houden van je velgen biedt de Tamic nog een voordeel. De uitvinding zorgt namelijk ook voor schonere lucht. De toxische bestanddelen van het fijne remstof zijn immers een van de oorzaken van de luchtvervuiling in de grote steden. En als klap op de vuurpijl kan het (vrijwel onzichtbare) systeem niet alleen op auto's toegepast worden, maar ook op metro's en andere vormen van vervoer. Kortom, Rocca-Serra kan wel eens op een goudmijn zitten.

Gerelateerde artikelen

F1 kondigt officieel eSports-kampioenschap voor gamers aan

Autonieuws
Formule 1 kondigt officieel eSports-kampioenschap aan
> Artikel lezen

Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog

Autonieuws
Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog
> Artikel lezen

Met zoveel miljoenen werd er gesmeten op Pebble Beach

Autonieuws
> Artikel lezen

Horacio Pagani bouwt eigen Zonda om tot HP Barchetta

Autonieuws
Huayra
> Artikel lezen

Officieel: de Volkswagen I.D. Buzz gaat in productie

Autonieuws
Officieel: de Volkswagen I.D. Buzz gaat in productie
> Artikel lezen

Droomtocht: Isle of Man verkennen in een BAC Mono

Autonieuws
Droomtoch: Isle of Man verkennen in een BAC Mono
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.