Autonieuws

Rhys Millen ondanks pech snelste op Pikes Peak

De TT van Assen, het Goodwood Festival of Speed alsook Pikes Peak; de motorsportliefhebber kon zijn geluk niet op de afgelopen dagen. Maar het kan bij sommigen zo zijn dat door de eerste twee events de laatste een beetje is ondergesneeuwd. En dat terwijl Pikes Peak altijd garant staat voor prachtige beelden. Zo ook de run van 2015-winnaar Rhys Millen in z’n volledig elektrisch aangedreven bolide.

Misschien niet zo bekend in Europa, maar in de Verenigde Staten en natuurlijk ook in eigen land is Rhys Millen een levende autosport-legende. En dat is zo vreemd niet, want de nu 42-jarige Nieuw-Zeelander heeft een palmares waar je ú tegen zegt. Millen kan driften als een koning, weet hoe je moet rallycrossen en behoort al jaar en dag tot de snelsten op Pikes Peak. Hij won de 'Race to The Clouds' – zoals de befaamde heuvelklim ook wel wordt genoemd – al een paar keer (in z'n klasse) en dit jaar was hij de allersnelste op de 4.300 meter hoge berg van de Rocky Mountains.

Pech onderweg
In zijn volledig elektrisch aangedreven Elec-Electric Modified 1 knalde Millen in een tijd van 9:07.222 minuten naar de finish. Geen toptijd, want dat is stevig in handen van zijn con-cullega Sébastien Loeb die in 2013 in een vernietigende tijd van 8:13.878 minuten het 20 kilometer lange parcours van Pikes Peak afraffelde. Het zat Millen dan ook niet mee dit jaar, ook al was hij de snelste. Door een mankement beschikte zijn Elec-Electric namelijk niet over al het motorvermogen.

Elektrische versus verbrandingsmotor
Of Millen bij een vlekkeloze run wel in de buurt van Loeb's tijd was gekomen valt te betwijfelen. Elektrische Pikes Peak-racers – die steeds vaker wordt ingezet – hebben weliswaar geen last van de ijle lucht op grote hoogte, maar zijn daarentegen zwaarder dan hun luidruchtige tegenhangers. Maar ja, hoe lang nog…

Gerelateerde artikelen

Volkswagen Up! GTI kan besteld worden

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Range Rover Evoque meer van hetzelfde

Spyshots
> Artikel lezen

Euro NCAP kent geen genade voor Fiat Punto

Autonieuws
> Artikel lezen

G-Power X5 M zet Urus voor schut

Tuning & styling
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.