Autonieuws

Meer details over Volkswagen's nieuwe W12

Elke twaalfcilinder is speciaal. Evenmin heb je twaalfcilinders en twaalfcilinders, en de W12 van Volkswagen behoort absoluut tot die laatste categorie, als je begrijpt wat we bedoelen. Er wordt zowaar gewerkt aan een nieuwe generatie van dat monsterblok, en de belangrijkste details daarvan zijn reeds bekendgemaakt.

De W12 van Volkswagen stamt uit het begin van dit millennium en behelst eigenlijk twee tegen elkaar gemonteerde VR6-en. In tussentijd heeft het unieke motorblok al een handvol bijzondere auto's aangedreven, waaronder de Spyker C12 (herinner je deze nog?). Bekendere auto's met de Germaanse W12 zijn natuurlijk de Bentley Continental GT en Volkswagen's eigen Phaeton en Touareg. Van die laatste twee staat een nieuwe modelgeneratie op stapel, maar of een W12 daarin ooit nog te vinden zal zijn, is koffiedik kijken. Momenteel wordt enkel Bentley genoemd als eervolle kruier van het nieuwe blok.

W12 Nadro
Volledig uitontwikkeld is de nieuwe Volkswagen-W12 nog niet, maar de belangrijkste details zijn desalniettemin al kenbaar gemaakt. Het blok heeft nog altijd een inhoud van 6.0 liter en verrassend genoeg ligt het maximumvermogen van 608 pk nauwelijks hoger dan 15 jaar geleden toen de krachtbron debuteerde in de Volkswagen W12 Nardo Coupé Concept.
Toch is de nieuwe W12 een stuk moderner dan toen, onder meer door turbodruk en directe benzine-inspuiting te combineren en tevens cilinderuitschakeling toe te passen. Technieken die voor een synergie-effect zorgen, want het koppel van de nieuwe W12 bedraagt hierdoor een veel hogere 900 Nm (vanaf 1.500 tpm), terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot niet meer zou zijn dan 250 g/km. In de basisversie welteverstaan. In bijvoorbeeld Bentley's Speed-uitvoeringen (van de Continentals en Bentayga) is de motor tot nog veel meer in staat.

Gerelateerde artikelen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd

Autonieuws
Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd
> Artikel lezen

Meer details over nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring

Autonieuws
Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring
> Artikel lezen

Stuurloze Volkswagen I.D. Vizzion: Phaeton van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.