Autonieuws

Ford patenteert 11-traps automaat

Het is maar goed dat de automaat de toekomst heeft, want anders zouden automobilisten zich straks een ongeluk schakelen. Neem Ford, dat onlangs patent heeft aangevraagd voor een 11-traps versnellingsbak.

Waar is de tijd gebleken dat een auto prima uit de voeten kon met vijf versnellingen? Voor velen van ons was zo vaak op- en terugschakelen al een hele revolutie. Zij zijn immers opgegroeid met een 4- en mogelijk zelfs een 3-bak. Heden telt menig automaat 8 verzetten en een enkeling zelfs al 9. Maar het worden er nog meer, omdat dit kennelijk een van de methodes is om te kunnen blijven voldoen aan de alsmaar strengere emissie-eisen.

Einde nabij?
De 11-traps automaat die Ford heeft gepatenteerd zal een motor dus kennelijk nog net ietsje zuiniger en schoner kunnen laten draaien. 'Maar waar ligt de grens?' is vervolgens al gauw een vraag die opdoemt. Er moet toch een keer een punt zijn waarop het toevoegen van extra versnellingen geen winst meer oplevert?

ZF: '9-traps is de max.'
In 2012 verklaarde versnellingsbakproducent ZF al dat een transmissie met meer dan negen verzetten weinig zinvol is. Een tiende of elfde versnelling toevoegen zou onvermijdelijk betekenen dat er concessies moeten gedaan worden die het voordeel van extra verzetten zouden teniet doen. Of de versnellingsbak zou fragieler worden (omdat almaar dunnere tandwielen het vermogen moeten overbrengen), ofwel de bak wordt zwaarder, wat weer een ongunstig effect heeft op het verbruik.
Ford is echter van mening dat de grens nog niet bereikt is (al geeft een patent geen garantie op serieproductie). De patentaanvraag toont in elk geval drie verschillende configuraties van tandwielen, koppelingen en remmen. Het is niet bedoeld om duidelijk te zijn, maar vooral om Ford een zo breed mogelijke bescherming te bieden voor de technische toepassing ervan.

Gerelateerde artikelen

Ford kiest voor betere '3D Brick'-camouflage

Autonieuws
Ford kiest voor betere '3D Brick'-camouflage
> Artikel lezen

Ken Block's Hoonicorn V2 perst er 1.400 pk uit

Autonieuws
Ken Block's Hoonicorn perst er nu 1.400 pk uit
> Artikel lezen

9 gloednieuwe AC Cobra's volgens klassiek recept

Autonieuws
9 gloednieuwe AC Cobra volgens klassiek recept
> Artikel lezen

Hennessey Velociraptor 6x6 lust de G 63 AMG 6x6 rauw

Tuning & styling
Hennessey Velociraptor 6x6 lust de G 63 AMG 6x6 rauw
> Artikel lezen

Mountune heeft zijn eigen Ford Fiesta RS (280 pk)

Tuning & styling
Mountune heeft zijn eigen Ford Fiesta RS (280 pk)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.