Autonieuws

Ultiem vlaggenschip: Range Rover SVAutobiography

45 jaar geleden vond Land Rover de topklasse-SUV uit, de Range Rover, en vandaag de dag neemt het die rol nog altijd met verve op zich. Dat andere merken het niet in hun hoofd hoeven halen dit van de Britten af te pakken, wordt benadrukt met de extreem luxe Range Rover SVAutobiography.

De in New York onthulde Range Rover SVAutobiograpy is voor de SUV-klasse wat de Mercedes-Benz Pullman (of Bentley Mulsanne LWB als je dat liever hebt) voor het limousinesegment is. Zelfs de al verbijsterende Range Rover Holland & Holland moet buigen voor deze SVAutobiography. Niet alleen qua luxe maar zonder meer ook qua prijs. Zonder blikken of blozen zal Land Rover – in Nederland – ruim drie ton als prijs gaan vragen, ruwweg een tonnetje meer dan de Holland & Holland-uitvoering.

Tjokvol aluminium
Waarin die kostprijs van een gemiddelde twee-onder-één-kapwoning is gaan zitten is ondoenlijk om stuk voor stuk te noemen. Laten we het maar houden op het feit dat Land Rover ervoor een exclusieve two-tone carrosserielak heeft zitten aanbrengen en dat het bedrijf eventjes door haar voorraad aan aluminium is; zoveel van dit materiaal heeft Special Vehicle Operations (SVO) de SVAutobiography toegestopt en uiteraard niet enkel buiten het zicht. Op de ene plek is het 'kaal' gelaten, de andere keer licht geborsteld en op weer een andere plek in het interieur is het verchroomd of gegalvaniseerd. Aangenaam afwisselend dus.

Event Seats
Ook niet te missen zijn het vele leder, houtvineer en chroom. Zover het oog reikt zijn ze aanwezig, met als hoogtepunten de uitschuifbare laadvloer van het uiteraard beklede kofferruim en de zogeheten Event Seats, die naar eigen zeggen in een handomdraai uit de bodem van de auto zijn te trekken. Klanten kunnen overigens kiezen uit meerdere soorten fineer voor de speciale laadvloer, maar de veredelde campingstoeltjes zijn steevast opgetrokken uit Windsor-leder en – jawel – een alu-frame.

SV(R)Autobiograpy
Dat er onder de motorkap ook iets bijzonder aan de hand is hebben de kenners mogelijk al gezien aan de vier uitlaatpijpen. Enkel de Range Rover Sport SVR kende dit aantal eindstukken tot dusver, en wel omdat die beschikt over Jaguar Land Rover's krachtigste motor van dit moment: de 5.0 liter V8-Supercharged met 550 pk en 680 Nm. De klassieke Range is voortaan dus ook verkrijgbaar met dat monsterblok, echter enkel als de keus is gevallen op SVAutobiography. Liever een andere motor, dat kan. Andere opties zijn de TDV6, SDV6 Hybrid, SDV8, and SCV6 supercharged al dan niet in combinatie met een verlengde wielbasis.

Land Rover verwacht dat de Range Rover SVAutobiography rond de zomer verkrijgbaar is. Ook bij de Nederlandse dealer en er hangt, voor zover bekend, geen gelimiteerde oplage aan het model.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Range Rover ook als plug-in hybride en direct te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

SVO-Design Pack verrijkt Range Rover

Autonieuws
SVO-Design Pack verrijkt Range Rover
> Artikel lezen

Ultieme Range Rover nog altijd goedkoper dan Bentayga

Autonieuws
> Artikel lezen

Vroegtijdige promovideo geeft vernieuwde Range Rover prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Land Rover houdt Range Rover SV Coupé zeer exclusief

Autonieuws
> Artikel lezen

Adembenemend: ongerept Amerika vanuit een Range Rover

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.