Autonieuws

2015 Audi R18 e-tron nog sneller en efficiënter

De 83ste 24 Uren van Le Mans nadert met rassen schreden nu de lente officieel is aangebroken. En dat betekent doorgaans dat de deelnemende teams hun nieuwe, verbeterde Le Mans-racer uit de schaduw rijden. Dit is de R18 e-tron quattro die Audi aan haar veertiende zege moet helpen.

Met meerdere nieuwe R18 e-tron's gaat Audi deelnemen aan weer een volledig seizoen van het FIA World Endurance Championship (WEC), maar waarvan de 24 Uren van Le Mans natuurlijk het absolute hoogtepunt vormt. Audi won dat evenement, dat dit jaar op 13 en 14 juni plaatsvindt, weliswaar reeds dertien maal maar peinst er niet over om een veertiende keer te laten voor wat het is ook al heeft het al zo vaak op het hoogte ereschavot gestaan. Audi gaat er opnieuw vol voor.

De jacht op Porsche
De reden dat Audi de 24 Uren van Le Mans maar al te graag nogmaals op haar naam wil schrijven heeft alles te maken met Porsche. Dat merk won de legendarische 24-uursrace namelijk al 16 keer. Het is een record dat al eventjes staat, te weten sinds 1998. En, als het aan Audi ligt, moet dat maar eens aan diggelen geslagen worden. Zustermerk of niet.

Pk's sprokkelen
Om het teruggekeerde Porsche nogmaals te verslaan en het gat naar het overwinningsrecord te dichten, heeft Audi de R18 e-tron nog krachtiger gemaakt. Nog altijd is de R18 een dieselhybride, maar de V6-diesel wekt voortaan 558 pk op, terwijl de elektromotor is opgewaardeerd tot 272 pk. De energie wordt opgeslagen in een vliegwiel dat nu 700 kilojoules kan opslaan en dat is 17% meer dan het 2014-versie. Daarentegen is het leeggewicht naar eigen zeggen gedaald met een knappe 45 kilogram. Voortaan weegt de Audi R18 nog maar 870 kilogram (al werd deze waarde vreemd genoeg vorig jaar ook al vermeld).
Maar dit is natuurlijk niet alles. Het koetswerk van de R18 is nog weer wat aerodynamischer dan voorheen. Zo heeft de auto een nieuwe neus, aangepaste wielkasten en een andere voorvleugel en motorafdekking. De architectuur bleef evenwel hetzelfde. De koplampen zijn eveneens verbeterd. Ze hebben nu Matrix LED's en lasertechnologie.

Strengere regels

De eerdergenoemde afslankkuur is overigens bittere noodzaak, want de strengere FIA-regels eisen dat de Le Mans-bolides dit jaar gemiddeld 2,5 procent minder diesel verstoken. Daarnaast mogen de constructeurs tijdens een gans WEC-seizoen nog slechts 5 motoren verslijten.

Gerelateerde artikelen

Jon Olsson een RS 6+, jij deze Abt RS 4-R?

Tuning & styling
> Artikel lezen

Audi Vision GT e-tron debuteert 9 april in Gran Turismo

Autonieuws
Audi Vision GT e-tron debuteert 9 april in Gran Turismo
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Audi schijnt licht op vierdeurs e-tron GT

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Audi e-tron prototype: elektrische SUV weer stap dichterbij

Autonieuws
Audi e-tron
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.