Autonieuws

Verrassing: Bentley EXP 10 Speed 6

Bentley heeft zojuist een grote verrassing onthuld in Genève in de vorm van deze Bentley EXP 10 Speed 6. De auto is volgens de Britten een voorbode van hun (nieuwe) designrichting, maar ook van een nieuwe ‘kleine’ Bentley.

Bentley draait er continu omheen, maar het moet wel heel raar lopen wil de onverwachts onthulde EXP 10 Speed 6 niet op termijn in productie gaan. Niet alleen omdat de eerste reacties op deze stijlvolle tweezitter lovend zijn, maar tevens omdat Bentley meer klanten aan zich wil binden en dat niet mogelijk wordt geacht met het bestaande, vrij smalle leveringsprogramma.

Logische idee eigenlijk
Bentley heeft een grandioze racehistorie, maar daarvan ziet de showroomklant maar weinig terug. Enkel de Continental GT, en dan in het bijzonder de Speed, houdt er enige raakvlakken met de racerij op na. Het overige modellengamma is super-de-luxe en supersnel (in rechte lijn), maar tegelijk groot en lomp. En dat wordt nog 'erger' met de Bentayga, de aanstaande SUV en werkelijk een kolos van een auto. Een sportief model onder de 'Conti GT' is daarom zo'n verkeerd idee nog niet. En mogelijk bedient Bentley hiermee klanten die een product uit Crewe momenteel net niet kunnen behappen, maar wel als deze enkele tienduizenden euro's goedkoper uitvalt.

“Wij zeggen: laat maar komen, deze Bentley EXP 10 Speed 6. Wel met een exotischer naam graag!”

Productierijp

Feitelijk is de EXP 10 Speed 6 nog een conceptcar. Maar als je de gedrongen coupé goed bekijkt, oogt 'ie aardig productierijp. Er zijn maar weinig scherpe randjes die het homologatiestadium niet zouden kunnen doorstaan. Zelfs van de eigenaardige, maar de zeer kenmerkende 'dubbele' Bentley-koplampen kijken we met de huidige technieken niet raar meer op. Geslaagd, al zeggen we het zelf, is ook de nieuwe interpretatie van de Bentley-grille. En de rest van het koetswerk oogt tevens heel vertrouwd met een hoog Continental GT-gehalte, maar toch ook weer heel eigen en evolutionair.

Koper
Idem dito wat betreft het interieur, waar uiteraard veel authentieke materialen en leder de klok slaan. Nooit eerder gehoord over een Bentley is de veelvuldige toepassing van koper. De keuze voor deze relatief goedkope metaalsoort is er overigens niet enkel voor de show. Bentley wil ermee tevens de aandrijflijn van de EXP 10 Speed 6 benadrukken, die – hoe kan het ook anders – hybride-aangedreven is. Maar de claim dat deze aandrijflijn nieuwe maatstaven zal zetten op het gebied van prestaties trekt toch vooral de aandacht. Temeer ook omdat ze er met geen woord over reppen wat er precies onderhuids schuilgaat. Hoe dan ook, wij zeggen: laat maar komen, deze Bentley EXP 10 Speed 6. Wel met een exotischer naam graag!

Gerelateerde artikelen

Woest finalestuk: Bentley Continental GT Supersports

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?

Spyshots
Hoe trouw blijft de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?
> Artikel lezen

Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles

Autonieuws
Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles
> Artikel lezen

Bentley EXP12 Speed 6e: elektrische roadster smaakt naar meer

Autonieuws
Bentley EXP12 Speed 6e: elektrische roadster smaakt naar meer
> Artikel lezen

Met de tijd mee: Breitling by Bentley Supersports B55

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Ergens op deze giga-foto staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.

Autonieuws
Ergens op deze foto van 57,7 miljard pixels staat de 'B' van Bentley. Haarscherp.
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.