Autonieuws

Toyota opnieuw 's werelds grootste autofabrikant

De bron is Toyota zelf, dus we houden nog eventjes een slag om de arm. Toch ziet het er sterk naar uit dat de Japanse autogigant weer de meeste auto's heeft gebouwd in een jaar tijd. Volkswagen zit Toyota echter op hielen.

Waarschijnlijk nooit eerder was de race voor grootste autofabrikant ter wereld zo spannend als over 2014. En als we de eerste cijfers moeten geloven heeft Toyota op het allerlaatste moment voor de eindstreep haar neus naar voren gestoken, waarmee het opnieuw met de bokaal naar huis gaat.
Vorig jaar produceerde Toyota maar liefst 10,23 miljoen auto's. Beter is om voertuigen te schrijven, want ook de jaarproductie van dochtermerken Daihatsu en Hino, een fabrikant van lichte en zware trucks, zijn hierin meegeteld.

Volkswagen in het kielzog
Maar dat doet Volkswagen niet anders. Inclusief alle dochterbedrijven komt het Duitse autoconcern op 10,14 miljoen gebouwde voertuigen in 2014. Oftewel, hoe lang kan Toyota de torenhoge ambitie van de Volkswagen Groep – om de grootste te worden en te blijven – nog van zich afhouden? De Duisters zelf hebben die deadline op het jaar 2018 gezet.

Terughoudend voor 2015
Misschien breekt dat geluksmoment voor Volkswagen al na dit kersverse jaar aan, want Toyota heeft nu al aangegeven dat het verwacht minder auto's te bouwen in 2015. De zwakke thuismarkt ligt hieraan ten grondslag. Toch hopen de Japanners nog altijd in totaliteit 10,15 miljoen voertuigen van de banden te laten rollen.
Tot slot willen we graag melden dat General Motors zich voortaan de derde grootste autoproducent ter wereld mag noemen. De Amerikanen bleven nipt onder de tien miljoen voertuigen steken, namelijk 9,92 miljoen stuks. Evenwel nog altijd een heleboel.

Gerelateerde artikelen

VW: 'Onze EV zal een stuk goedkoper zijn dan Tesla Model 3'

Autonieuws
VW: onze elektrische auto is 8.000 dollar goedkoper dan Model 3
> Artikel lezen

Sterrenregen bij laatste botsproeven Euro NCAP

Autonieuws
> Artikel lezen

Doe eens gek: ruil je 38 jaar oude Golf in op een bijna nieuwe

Autonieuws
Doe eens gek: ruil je 38 jaar oude Golf in op een bijna nieuwe
> Artikel lezen

Volkswagen Gen.E voorbode voor Golf 8?

Autonieuws
Volkswagen Gen.E: is dit de Golf van de toekomst?
> Artikel lezen

Straatlegale Toyota Yaris WRC is wolf in schaapskleren

Autonieuws
Straatlegale Toyota Yaris WRC is wolf in schaapskleren
> Artikel lezen

Verliefd GTI-stelletje stapt in 'Jacky'-geruit huwelijksbootje

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.