Autonieuws

Volkswagen Cross Coupé zo goed als productierijp

Volkswagen heeft op de Detroit Motor Show het doek getrokken van de Cross Coupé. Die is an sich verre van nieuw, want hij viel ook al te zien in Tokyo in 2011 en op de Autosalon van Genève in 2012. Het nieuwtje zit 'm dan ook vooral in het feit dat Volkswagen officieel bekend maakt de auto eind 2016 in productie te nemen.

Dat Volkswagen de zo goed als definitieve Cross Coupé in Detroit presenteert is heel bewust gekozen. De auto focust zich vooral op de Amerikaanse markt. Om dat kracht bij te zetten zal de productie ook plaatsvinden in dat immense land, namelijk in Chattanooga in de staat Tennessee.

Aan de maat en toch 'compact'

Een ander teken dat de Cross Coupé met name voor de Amerikaanse markt belangrijk is, is zijn maatvoering. Met een lengte van 4,85 meter, breedte van ruim twee meter en een hoogte van 1,74 meter is het flinke auto. Althans, dat vinden wij hier in Europa. Aan de andere kant van de oceaan vallen dergelijke buitenmaten in de categorie 'compact'. Ook de Touareg, die net een maatje kleiner is, wordt als zodanig gezien in Amerika.
Nogal wiedes is dat de Cross Coupé makkelijk plaats biedt aan vijf inzittenden. Maar zeven personen zullen voldoende comfort vinden, aldus Volkswagen. Een groot gezin of niet, dat laatste staat nu eenmaal hoog op het criterialijstje van de gemiddelde Amerikaanse autokoper.

Hybride-V6
Het is de eerste keer dat Volkswagen de letters GTE achterop de Cross Coupé plakt, maar laat je niet misleiden hierdoor. De aandrijflijn van deze crossover is van een heel ander kaliber dan die van de Golf en Passat GTE. De Cross Coupé GTE beschikt namelijk over twee elektromotoren en koppelt deze aan een V6 TSI. Kortom, deze GTE is in alles een maatje, zo niet twee, groter. Het systeemvermogen bedraagt 360 pk bij een koppel van 380 Nm, waarmee er in zes seconden naar 100 km/h valt te accelereren, terwijl het gemiddelde verbruik niet hoger zou hoeven bedragen dan 3,4 l/100 km.

Europa?

Tot slot nog even het antwoord op de vraag of de Cross Coupé ook in Europa zal worden geleverd: Volkswagen heeft daarover geen uitspraken gedaan, maar we verwachten van wel. Niet in de laatste plaats omdat de Cross Coupé qua ontwerp model staat voor de nabije, wereldwijde designtaal van het merk.

Gerelateerde artikelen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

Autonieuws
> Artikel lezen

En de nieuwe Volkswagen Touareg wordt onthuld op…

Autonieuws
> Artikel lezen

Stuurloze Volkswagen I.D. Vizzion: Phaeton van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring

Autonieuws
Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring
> Artikel lezen

Meer details over nieuwe Volkswagen Touareg

Autonieuws
> Artikel lezen

Opzij, opzij, opzij: deze Polizei-Golf R doet 290 km/h

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.