Autonieuws

Harman HALOsonic belooft stille auto's met persoonlijke muziekzones

In de hifi-branche is het zogenoemde noise cancelling reeds gemeengoed, maar ook de auto-industrie begint de meerwaarde van deze geluidstechniek in te zien voor hun eigen producten. Helemaal nieuw in auto's is het niet, maar Harman Kardon gaat nu al nog een stap verder. Met HALOsonic.

Zo presenteerde Bose een jaar geleden al eens Active Sound Management, een systeem dat ongewenste rij- en autogeluiden elimineert door tegenfrequenties uit te sturen. Het resultaat is een nog stillere interieur, zelfs bij auto's die al te boek staan als zeer geluidsarm. Harman's op de CES 2015 gepresenteerde HALOsonic werkt in de basis op dezelfde manier als Active Sound Management van collega Bose – zoals praktisch alle noise-cancellation systemen gebruikmaken van deze methode. Wat HALOsonic echter bijzonder maakt is het kunnen creëren van persoonlijk geluidszones.

Intuïtief

Wie regelmatig op de weg zit, herkent het vast. Diverse automobilisten luisteren naar hun favoriete muziek via een hoofdtelefoon of oordopjes. Heerlijk, want geen wind- en bandgeluid dat het luistergenot verstoort als het volume maar hoog genoeg staat. Maar dreigende technische mankementen aan de auto, een lekke band bijvoorbeeld of de ophanging linksvoor die een gevaarlijk eng geluid produceert, zijn daardoor ook niet meer te horen. Nog maar te zwijgen over de alarmerende sirenes van de hulpdiensten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Als we Harman Kardon moeten geloven is dat met HALOsonic niet aan de orde. Dat active noise cancellation-systeem is in staat dit soort 'intuïtieve' geluiden niet weg te filteren, terwijl onder andere het wegdek, de banden en een brommende dieselmotor geen hoorbare kik geven. Met HALOsonic valt dat zelfs persoonlijk te maken op iedere zitplaats. Zo kan de bestuurder selecteren dat hij wel graag de stembegeleiding van het navigatiesysteem te horen wil krijgen, terwijl de overige inzittenden ervoor kiezen deze niet te horen om zodoende niet gestoord te worden. En (kruis)gesprekken dan? Volgens Harman Kardon zijn die (onderling) gewoon verstaanbaar. Klinkt fantastisch, niet?!

Gerelateerde artikelen

Fluisterstil in de auto dankzij Active Noise Cancellation

Autonieuws
Fluisterstil in de auto dankzij Active Noise Cancellation
> Artikel lezen

Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover

Autonieuws
Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover
> Artikel lezen

Ford doet geheimzinnig rond Bronco en Shelby GT500

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Karlmann King lust Bentayga als ontbijt en neemt G-klasse als toetje

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.