Autonieuws

Deze ZiL gaat het Russische leger versterken

De Russische regering was opzoek naar een nieuw, vrij algemeen legervoertuig en het lokale ZiL kreeg de opdracht met een verdienstelijk resultaat op de proppen te komen. Dit is 'm geworden!

ZiL is een fabrikant van vrachtwagens, tractoren en ander zwaar materieel. Ook op het gebied van gepantserde auto's is het geen groentje, dus legde het Russische leger al zijn vertrouwen in de kennis en kunde van ZiL. Naar het schijnt was een van de gewenste criteria een hoog Hummer-gehalte, en hoewel het daar enigszins misgegaan lijkt te zijn, is deze ZiL evenwel minstens zo opzienbarend.

Onverwoestbaar
Dat het gevaarte behoorlijk futuristisch oogt is eerder geluk dan wijsheid. Wanneer een leger de tijd rijp acht voor een nieuw voertuig, is design verre van de eerste eis. Betrouwbaarheid, veiligheid en onvermoeibare onderdelen die geschikt zijn om elk terrein te doorkruizen staat veel hoger op de lijst met criteria. Nou, wat dat betreft lijkt het wel snor te zitten met deze ZiL. Met alleen al een lengte van 6,33 meter is 'ie behoorlijk aan de maat, nog maar te zwijgen over het gewicht. Zonder pardon wordt er 4,5 ton op de weegschaal gelegd.

Beresterke viercilinder
Ironisch genoeg zorgt een viercilinder-diesel van het Amerikaanse Cummins voor de aandrijving. Jawel, een vierpitter om ruimschoots 4 ton in beweging te krijgen, want in de auto passen 10 personen. Het vermogen van de motor bedraagt 185 pk, maar deze bescheiden afgifte is nogal vertekenend. Cummins-motoren zijn vooral ontwikkeld met koppel in het achterhoofd. En daar moet de aandrijflijn het van hebben. Er zijn geen officiële cijfers, maar verwacht niet minder dan 800 Nm, als het niet boven de 1.000 is. De bestuurder moet overigens een bikkel zijn, want dit bakbeest is gewoon handgeschakeld.

Gerelateerde artikelen

Sébastian Loeb eventjes terug in het WRC

Autonieuws
> Artikel lezen

De 7 grootste ergernissen op weg naar je vakantiebestemming

Autonieuws
2. Rijstijl van buitenlandse automobilisten (25%)
> Artikel lezen

Maserati GranTurismo en GranCabrio nogmaals bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Deze caravan kan meer dan je denkt

Lifestyle & design
Deze caravan kan meer dan je denkt
> Artikel lezen

Opzij, opzij, opzij, hier komt de Rolls-Royce Cullinan

Spyshots
> Artikel lezen

Opel Insignia ST GSi treedt in voetsporen zeldzame Vectra

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.