Autonieuws

Audi A1 & A1 Sportback in 't nieuw gestoken

Audi heeft de vernieuwde A1 en A1 Sportback in een ongebruikelijke volgorde geïntroduceerd: eerst als S1, het topmodel, en nu de minder bedeelde varianten. Begin volgend jaar staan die ook bij de dealer.

Dankzij de snelle S1, die al weer driekwart jaar geleden werd voorgesteld, zijn de cosmetische veranderingen reeds bekend. De hertekende lichtunits (met LED-technologie als optie) springen het meest in het oog, maar wie aandachtiger kijkt zal ook ontdekken dat de grille en de bumpers net even anders zijn.
In het interieur is de A1 ook op detailniveau aangepast. Het verschil met het pre-faceliftmodel zal vooral tot uiting komen via de voortaan te verkrijgen design- en sport line-uitvoeringen met elk zo haar specifieke kenmerken. Ook de S line-uitvoering is weer van de partij, die optisch niet eens zo veel verschilt van de bloedsnelle S1.

Driecilinders
Onderhuids sneed het mes een stuk dieper. De A1 krijgt namelijk, net als de Volkswagen Polo, de beschikking over twee driecilinders. De ene, een benzine, is een 1.0 liter grote TFSI met 95 pk. De andere is een 1.4 TDI ultra, een spaarzame diesel met 90 pk. Slechts 3,4 l/100 km heeft die laatste nodig volgens de fabriek, inherent aan een CO2-uitstoot van 89 g/km. De driecilinder-benzine doet 4,3 l/100 km bij een uitstoot van 99 g/km.
Viercilinders zijn er overigens nog wel. Zo is er de 1.4 TFSI met 125 en 150 pk en de A1 komt met de motor van de vernieuwde Polo GTI, de 1.8 TFSI, goed voor 192 pk. Als viercilinder-diesel is er de vertrouwde 1.6 TDI, maar het vermogen daarvan is niet gecommuniceerd. Het topmodel blijft de ongewijzigde, want nog piepjonge S1. Voorlopig, want er is een RS1 in de maak. Tot slot wil Audi nog wel kwijt dat alle motorvarianten gekoppeld kunnen worden aan de 7-traps S tronic met dubbele koppeling.

Verfijnd rijgedrag
Naast nieuwe motoren heeft Audi ook allerlei rij-technische zaken herzien. Zo is het chassis verfijnd voor enerzijds meer comfort en anderzijds meer dynamiek en ging de gehele stuurinrichting op de schop. De nieuwe elektromechanische besturing, die progressief werkt, zou nog beter moeten communiceren met de bestuurder onder alle omstandigheden. Voor de sportievelingen is er het S line-onderstel dat ook is aangescherpt.
Heel iets anders is dat de A1 luxueuzer is uit te rusten. Tal van nieuwe features zijn er in de optielijst bijgekomen, zoals bijvoorbeeld de functie om internet in de auto mogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen

Audi kon ook in 2017 Mercedes en BMW niet bijbenen

Autonieuws
Audi kon ook in 2017 Mercedes en BW niet bijbenen
> Artikel lezen

Vernieuwde Audi A1 onderweg naar Parijs?

Spyshots
> Artikel lezen

Update: foto's Audi S1 Sportback gelekt

Autonieuws
Eerste foto Audi S1 Sportback gelekt
> Artikel lezen

Gefacelifte Audi A1 meteen als snelle S1

Spyshots
Gefacelifte Audi A1 meteen als snelle S1
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.