Autonieuws

Volkswagen trots op 10-traps DSG en monster-TDI

Tijdens een technische workshop op het hoofdkwartier in Wolfsburg heeft Volkswagen vrij onverwachts maar liefst 18 innovaties gepresenteerd. Twee daarvan trekken de grootste aandacht: een 10-traps DSG-automaat en een bizar krachtige viercilinder-dieselmotor.

272 pk is aanvankelijk niet noemenswaardig bijzonder. Vandaag de dag zelfs niet voor een dieselmotor. Maar wel als het blok slechts vier cilinders telt! Volkswagen is nog een stap verder gegaan dan de al tamelijk unieke 240 pk TDI die in de nieuwe Passat is te verkrijgen. Niet alleen qua vermogen, de nu gepresenteerde monster-diesel is ook nog eens 14% zuiniger dan die 2.0 liter TDI-biturbo die als basis werd genomen. Het maximumkoppel is nog niet prijsgegeven, maar dit moet vast ook een record zijn voor een viercilinder-diesel.
Om tot zoveel diesel-pk's te komen heeft Volkswagen een injectiesysteem gebruikt die werkt op 2.500 bar. Normaal gesproken werken TDI's met waarden van om en nabij 1.800 bar. Hiernaast helpt een elektrische turbocompressor, deze heeft geen tijd nodig om op te spoelen, waardoor de turbo direct zijn volledige vermogen prijsgeeft.

Blijven schakelen
De tweede innovatie is een tientraps DSG. Jawel, maar liefst tien versnellingen. Naast de tien verzetten zijn er meerdere systemen om het verbruik en de uitstoot te reduceren. Zo schakelt de motor zichzelf uit als het gaspedaal wordt gelift, een opnieuw ontworpen, efficiënter regenererend remsysteem. De nieuwe DSG-transmissie is te koppelen aan motoren met een koppel tot en met 550 Nm. De kans is zeer groot dat we hem in veel toekomstige modellen van de VAG Groep gaan tegenkomen, met 2016 als startjaar als de productie ervan begint.

Duurzaam produceren
Alle innovaties die zijn bedacht maken een deel uit van het voornemen van Volkswagen om in 2018 het meest duurzame automerk in de wereld te zijn. Ze willen een totaal van 25% besparen op energie, water, CO2-uitstoot voor auto’s en fabrieken en afvalproductie.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd

Autonieuws
Nieuwe Volkswagen Touareg gepresenteerd
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Volkswagen Touareg te bestellen

Autonieuws
Gefacelifte Volkswagen Touareg te bestellen
> Artikel lezen

Stuurloze Volkswagen I.D. Vizzion: Phaeton van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring

Autonieuws
Volkswagen Beetle gooit handdoek in de ring
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.