Autonieuws

Mercedes verandert groot deel van haar modelnamen

Het kon niet uitblijven: Mercedes-Benz gaat haar modellen andere namen geven. Het omvangrijke modeloffensief heeft geleid tot een wildgroei aan namen waarbij de logica steeds verder te zoeken is. En dus is het tijd om dat aan te pakken.

De modelreekstypering moet 'eenvoudiger, transparanter en begrijpelijker' volgens de fabrikant. Daarbij is gekozen voor een modelbenaming die altijd bestaat uit één tot drie hoofdletters. Centraal staan de vijf kernmodelreeksen A, B,C E en S. Als toevoeging daarop heb je de (niche) modelreeksen met twee of drie letters, bijvoorbeeld de CLA en GLC. De eerste twee letters geven daarbij de serie aan, terwijl de laatste letter het verband met de kernreeks duidelijk moet maken. De CLA is een vierdeurs coupé (CL-serie) en nauw verwant aan de A-klasse. Bij de GLC spreken we over een model uit de SUV-reeks (GL-serie) welke nauw verwant is aan de C-klasse. Helder toch?

Uitzonderingen op de regel
Ja, het is eenvoudiger, maar er zijn ook uitzonderingen op de regel. Zo blijft de huidige G-klasse onveranderd G-klasse heten en geldt datzelfde voor de SL. Die hebben volgens Mercedes een dusdanig iconische status dat ze aan die naam niet willen toornen.

Alle SUV's worden GL

Het op stapel staande geheel nieuwe SUV-gamma van Mercedes krijgt, zoals eerder uitgelekt, de benaming GL. Instapper is de GLA, gevolgd door de GLC (de voormalige GLK en verwant aan de C). Daarboven is de GLE (voormalige M-klasse) en zijn sportieve afgeleide de GLE Coupé. De huidige GL zal GLS gaan heten en maakt daardoor zijn verwantschap met de S-klasse bekend.

Roadsters worden SL
Waar de letter G bij de terreinauto's verwijst naar hun iconische voorvader, daar worden de roadster allemaal SL genoemd. Tot dusverre zullen dat enkel de SL en de SLC (opvolger SLK) zijn, maar het feit dat Mercedes er meer een serie van maakt kan zomaar betekenen dat er meer op komst is.

Aandrijflijnen afgekort
De uitbreiding van het modelaanbod vormt niet eens de enige reden voor deze toch wel omvangrijke naamswijziging. Mercedes-Benz introduceerde bovendien talloze nieuwe aandrijflijnen. En wie wil er nu rond gaan rijden met PLUG-In HYBRID, F-CELL of Natural Gas Drive op zijn achterklep? Inderdaad, weinigen. Mercedes begrijpt dat en heeft ervoor gekozen die namen ook op de schop te gooien. De auto's op aardgas, nu Natural Gas Drive geheten, krijgen de simpele toevoeging 'c' (compressed natural gas). Bij diesels wordt BlueTEC en CDI vervangen door een eenvoudige 'd' en de plug-in hybrides en volledig elektrische modellen krijgen een 'e' toegevoegd. Tot slot hebben we de auto's op waterstof en de hybrides welke respectievelijk met een 'f' (fuel cell) of een 'h' (hybrid) worden aangeduid.

Gerelateerde artikelen

Mercedes jaagt op Ring-record met Project One

Autonieuws
Mercedes jaagt op Ring-record met Project One
> Artikel lezen

Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde

Autonieuws
Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien

Autonieuws
Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien
> Artikel lezen

Mercedes Ditigal Light-koplamp projecteert nog net geen smileys

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.