Autonieuws

Eindsprint autoverkopen nog niet van start

Hopelijk is het een stilte voor de storm, want de landelijke autoverkopen blijven nog altijd achter ten opzichte van vorig jaar. Anderzijds, de minus is licht gedaald en de maanden november en december zijn doorgaans goed voor een welkome eindsprint.

Per 1 januari 2015 worden de CO2-grenzen weer aangescherpt en diverse modellen zullen daardoor worden teruggezet naar een hogere bijtellingsklasse, die minder in trek is. Veel leaserijders besluiten daarop nog snel een nieuw leasecontract af te sluiten, waardoor de Nederlandse automarkt traditioneel in de laatste maanden van elk jaar een opleving krijgt. Soms begint die eindsprint al in oktober, maar daar was afgelopen maand nog geen sprake van. De verkopen over de eerste tien maanden van dit jaar blijven stabiel rond een minus 5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Oktober zelf was goed voor 35.424 nieuw verkochte auto’s, wat bijna 2,5 procent minder is dan in dezelfde maand vorig jaar.

Negatieve invloeden
Het is niet met volle zekerheid te beweren, maar de politieke onenigheid over de bijtellingsregels de afgelopen weken kan een oorzaak zijn dat de autoverkopen nog niet opkrabbelen. Bij de autokoper, met name de leaserijder, zorgt dit voor veel onduidelijkheid. En dit komt bovenop het consumentenvertrouwen dat nog altijd niet voldoende aantrekt volgens Bovag en RAI. Desondanks houden deze brancheorganisaties vast aan hun verkoopprognose van zo'n 400.000 nieuw verkochte auto’s in 2014, maar dat aantal staat al meer op losse schroeven aangezien er tot dusver slechts 319.534 auto’s zijn verhandeld. Volgens een snelle, simpele rekensom maakt dat nog 80.000 stuks te gaan, wat zelfs voor de traditionele eindsprint in november en december wellicht iets te veel gevraagd is.

Gerelateerde artikelen

Wie wint, wie verliest? Autoverkopen 1e halfjaar 2014

Autonieuws
Fiat: 500 onverminderd populair
> Artikel lezen

Peperdure BMW Concept X7 raakt te beschadigd op weg naar Detroit

Autonieuws
> Artikel lezen

Kona-front voor volgende Hyundai Santa Fe

Spyshots
Kona-front voor volgende Hyundai Santa Fe
> Artikel lezen

Spyshots: Zien we daar de nieuwe Audi A6 Avant?

Spyshots
Spyshots: Zien we daar de nieuwe Audi A6 Avant?
> Artikel lezen

Autoverkopen na drie kwartalen nog niet op gewenst niveau

Autonieuws
Autoverkopen nog niet op gewenst niveau
> Artikel lezen

Prijzen voor vernieuwde BMW 2-serie Active en Gran Tourer

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.